Egy 81 éves francia férfi zikavírussal fertőződött meg egy csendes-óceáni hajóúton, majd mikor hazaért Párizsba, lebénult és kómába esett.
A férfit egy Párizs melletti kórházba vették fel hazatérése után. Magas lázzal, részleges bénulással, félkómás állapotban került a kórházba.

Meningoencephalitist diagnosztizáltak nála, az agyhártyagyulladás átterjedt az agyvelőjére is. A férfi gerincvelőjében találták meg a zikavírus kórokozóját, és azért gyanakodnak arra, hogy ez okozhatta a súlyos betegséget, mert semmilyen más vírust vagy baktériumot nem tudtak kimutatni a szervezetében. Az esetről a The New England Journal of Medicine-ben írtak.

Azóta egyébként a férfi állapota javult. Az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot is érintő hajóút alatt egyébként teljesen jól volt a férfi.

Egy francia orvoscsoport szerint kapcsolat lehet a gerincvelő-gyulladás (mielitisz) és a zikavírus között is. Egy Guadeloupe karibi szigeten élő 15 éves lánynál mutatták ki zikavírust, akinek gerincvelő-gyulladása is volt.

A zikavírust elsősorban az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztik. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okoz. A vírus valószínűleg kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, és előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is. Ezekre az összefüggésekre eddig még nem találtak megdönthetetlen bizonyítékot.

A zikavírus elsősorban Brazíliát sújtja, jelenleg 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon. Eddig 157 újszülött halt meg a betegség miatt a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta zikalázas eseteket és kilencből a Guillan-Barré-szindróma növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések - írja az MTI.