Szélsőségesek ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain a Líbiával szomszédos területen hétfőn. Az összecsapásokban legalább tíz támadó, öt civil és egy katona meghalt - mondta egy tisztviselő.
Fotó: Europress - Fethi Belaid / AFP
A támadás Ben Gardán településnél történt, a líbiai határtól nem messze. A hadsereg szóvivője szerint a katonák tíz fegyverest öltek meg. Kórházi források öt civil halálos áldozatról is beszámoltak.

A belügyminisztérium a lövöldözés kirobbanásakor figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat.

Tunézia mély árkot ásott a határon, mert attól tart, hogy Líbiából, ahol az Iszlám Állam jelentős teret nyert, fegyveresek szivárognak be az országba. A tunéziai határőröket nyugati katonai tanácsadók képzik ki.

A határ líbiai oldalán viszont iszlamistákat képeznek ki, akik tavaly sokszor behatoltak Tunéziába: többek közt terrortámadást hajtottak végre a világhírű tuniszi Bardo Múzeumnál és Szúsza városában, egy tengerparti szállodánál.

A múlt héten a tunéziai kormányerők többórás tűzharcban öt, állig felfegyverzett férfit öltek meg a határon. A tűzharcban a tunéziai hadsereg egyik katonája is megsebesült, egy eltévedt lövedék pedig egy ártatlan civilt is megölt. Az ország fegyveres erői február közepe óta készültségben vannak, s figyelik a líbiai határvidéket, mert „pontos értesüléseik" voltak arról, hogy az Iszlám Állam fegyveresei megpróbálnak beszivárogni Líbiából – írja az MTI.