Eseménydús és fordulatos vasárnapot tudhat maga mögött az amerikai elnökválasztási folyamat. Az egyre fogyatkozó esélyű Marco Rubio magasan verte riválisait Puerto Ricoban, miközben a demokratáknál Bernie Sanders is nagy előnnyel nyert Hillary Clintonnal szemben Maine-ben. A republikánusoknál a legváratlanabb fordulat azonban egy színész-politikus visszatérése volt: Arnold Schwarzenegger John Kasichet támogatja.
Fotó: Europress / Ty Wright - Getty Images
Akcióhősök tábora

Az ohiói kormányzó, John Kasich sosem tartozott az esélyes republikánus jelöltaspiránsok sorába – most azonban nem várt segítséget kapott. Az elsősorban színészi múltjáról ismert, de politikai tapasztalatokkal rendelkező Schwarzenegger Snapchaten jelentette be, hogy Kasich mellett kampányol. Mint írta, azt szeretné, hogy Kasich legyen a republikánusok elnökjelöltje, majd az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke is – írja a CNN.

Az egykori kaliforniai kormányzó már együtt jelent meg Kasich-kel az ohiói Columbus parkban közel ezer ember előtt – Kasich az új támogatójától kapott kabátot viselte. Schwarzenegger akcióhősnek nevezte a jelöltet, aki korábban a Kongresszusban már „szétrúgott pár komoly feneket”- írja a Guardian.

A jelöltségért folytatott kampány során azonban a mérsékelt Kasich már nem ért el ilyen jó eredményeket – még egyetlen államban sem nyert, és bár New Hampshire-ben meglepetésre a második helyig jutott, 37 delegáltat gyűjtött még csak. Az egyik fő esélyes, Ted Cruz texasi szenátor már fel is kérte, hogy lépjen vissza, mivel a republikánus terep megosztottsága Donald Trumpnak kedvez. Kasich valószínűleg kivárja március 15-ét: ekkor a saját államában, Ohióban előválasztáson szavaznak a republikánusok. A legutóbbi felmérések szerint azonban az ohiói kormányzó itt sem számíthat a csodára – egy állam megnyerésére –, ugyanis Trump népszerűbb nála a helyi választók körében.
Fotó: Europress / John Gurzinski - AFP
Rubio: siker vagy késői vigasz?

A szuperszombat Cruz győzelmét hozta, de Trumpnak is kedvezett a második hely, hiszen ezzel megerősíthette vezető pozícióját. Az est legnagyobb vesztese a floridai szenátor volt – Rubio kudarca miatt mindkét riválisa azt javasolta, szálljon ki a versengésből. Vasárnapra azonban a leírt jelölt javított: fölényes, 74%-os győzelmet aratott a Puerto Ricói előválasztásokon. Igaz, rajta kívül ms nem is kampányolt - Puerto Rico pedig nem tagállam, így a választáson nem is szavazhatnak. Ezzel Rubio már két államban nyert, és újabb 23 delegáltat jelöltet gyűjtött – de a hátránya még mindig jelentős Cruzhoz és Trumphoz képest.

A győzelem azonban lélektanilag mindenképp fontos, hiszen új lökést adhat a jelöltaspiráns kampányának – és megerősítheti a pozícióját a floridai republikánus választók körében. Március 15-én ugyanis nem csak Kasichnek kell saját államát figyelnie – Floridában is ezen a napon rendezik az előválasztást, melyen 99 delegált sorsáról döntenek a szavazók. Elemzők szerint a Puerto Ricói győzelemnek köszönhetően Rubio Floridában is kedvező eredményekre számíthat, így addig mindenképp valószínűsíthető, hogy a szenátor Cruz és Trump felvetésétől függetlenül versenyben marad.
Fotó: Europress / Geoff Robins - AFP
Sanders győzelme újból Clintont erősíti?

Bernie Sanders a Maine-i előválasztási győzelemmel újabb északkeleti államban állította maga mögé a szavazók többségét – ráadásul magasan, 64%-kal verte Clintont. Az előválasztásokat megelőzően a michigani Flintben tartottak tévévitát, ahol a két jelölt csak egyetlen kérdésben értett egyet. Flintben hónapok óta hatalmas problémát jelent, hogy a városi elöljárók miatt az ivóvíz ólommal mérgezett – a két demokrata jelölt szerint kormányzati segítségre van szükség ahhoz, hogy a lakosok problémáját megoldják. A tévévita során sokszor egymás szavába vágva próbálták legyűrni a másikat, és bár nagyjából kiegyenlítettnek tűnt a szópárbaj, a CNN elemzője szerint mégis Clinton diadalmaskodott.

Az egykori külügyminiszter és First Lady bázisát az afroamerikai, az idősebb és a női szavazók alkotják – előbbit az is hűen mutatja, hogy Sandersnek eddig főleg „fehér” államokban sikerült nyernie. Clinton jól játszotta ki riválisa ellen Sanders korábbi érveit, de a klímaváltozás kérdésében még erősödnie kell, vagy különben könnyen támadható pontot hagy a kampányában. Sanders, aki a fiatal szavazók körében örvend elsöprő népszerűségnek, minden alkalommal kijátssza Clinton ellen a Wall Street-i barátok kártyát – szerinte a jelöltaspiráns kezét és a szabad kereskedelmet ez a központi gazdasági kapcsolat köti meg. Ezzel szemben a színes bőrű szavazók maga mellé állítására továbbra sem törekszik túl jó módszerekkel – pedig fiatalkorában még le is tartóztatták, mikor az afro-amerikaiak elkülönített oktatása ellen tiltakozott. Emellett a szakértő szerint Sandersnek figyelnie kéne a hangnemére: gyakran túlságosan, bántóan szarkasztikus, ez pedig nem feltétlenül vonzó most még a demokrata választók szemében. Ez a stílus akkor lehet sikeres, ha Sandersnek végül a hasonló hangnemű Trumppal kéne szembeszállnia – ám az előrejelzések szerint a végső csatát Clinton vívja majd Trumppal.