A mai migrációs csúcstalálkozó legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e megegyezni Törökországgal. Az előzetes hírek szerint Törökország hajlandó javítani a már az országban lévő több millió migráns körülményein, és visszafogadni a Törökország és Görögország között elfogott migránsokat - az EU 3 milliárd eurós támogatásáért és egyéb ígéretekért cserébe. A megegyezést azonban hátráltathatja a török belpolitikai helyzet: a kormány péntek este elfoglalta a legfontosabb ellenzéki napilap szerkesztőségét.
Fotó: Europress/AFP - John Thys
A csúcstalálkozó két részből fog állni: az EU és Törökország képviselői egy munkaebéd keretében tárgyalnak a menekültválság megoldását célzó közös intézkedésekről, délután pedig az uniós vezetők egyeztetnek a lépésekről – írja a BBC. A felek megegyezési hajlandóságát erősítheti, hogy tovább romlott a helyzet a görög-macedón határon – itt már több mint 10 ezer ember vesztegel napok óta – miközben a migránsok újabb csoportjai folyamatosan érkeznek az országba.

A cél a balkáni útvonal lezárása

A Politico birtokába jutott zárószöveg-tervezet szerint az uniós vezetők deklarálhatják a balkáni migránsútvonal lezárását a találkozón.

A migránsok szabálytalan áramlása a nyugat-balkáni útvonalon véget ér; az útvonal zárva van. áll a szövegben.
Fotó: Europress/AFP - Louisa Gouliamaki
A hírek szerint az egyeztetést előkészítő nagyköveti értekezleten elfogadták az Európai Bizottság által kidolgozott „migrációs útitervet” is: ez több lépést tartalmaz annak érdekében, hogy az év végéig feloldják a több országban ideiglenesen bevezetett határellenőrzéseket, és helyreálljon a schengeni rendszer működése. Átdolgozhatják a jelenleg még jogilag érvényes, de gyakorlatilag már nem működőképes dublini szabályokat is: ez alapján kellene a migránsok regisztrációját az első fogadó országnak kezelnie – ezt egy központosított rendszer válthatja fel.

A kulcs: Törökország

A Görögországra nehezedő nyomás csillapításában kulcsszerepe lehet a Törökországgal való megegyezésnek. A tervezett alku szerint Törökország 3 milliárd euróért cserébe szigorítja az ellenőrzést saját partjai mentén az embercsempészek tevékenységének megakadályozása érdekében, és hajlandó visszafogadni azokat a migránsokat, akik nem kapnak menedékjogot az Európai Unióban. Az EU pedig vállalja a már Törökországban lévő több millió migráns egy részének befogadását, és ígéretet tesz a vízumliberalizációs tárgyalások és az ország uniós csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítására.  
Fotó: Europress/AFP - Bulent Kilic
A török alkut nehezíthetik az elmúlt napok törökországi eseményei: órákkal azután, hogy péntek esti tárgyalása után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke elhagyta az országot, a török hatóságok elfoglalták a legnagyobb ellenzéki török lap, a Zaman szerkesztőségét. A mostani nehéz helyzetben az európai vezetők valószínűleg szemet hunynak a lépés felett – erre utalhatnak a német belügyminiszter szavai arról, hogy nem kéne ítélkeznünk az emberi jogok helyzetéről az egész bolygón.

Egy Politico által idézett diplomata szerint azonban „intenzív párbeszédre” lehet számítani, mert több ország úgy gondolja, az EU túlságosan megengedő Törökországgal szemben.

A csúcstalálkozón elfogadhatják a Görögország megsegítésére szánt támogatási csomagot, és fel akarják gyorsítani azt a „relokációs programot” is, amelynek eddig elfogadott részeként 66 400, jelenleg Görögországban lévő migránst osztanának szét más tagállamokban – ebből egyelőre pár száz migráns áttelepítése valósult meg.

Kormányszóvivő: a határzárak működnek

Kovács Zoltán kormányszóvivő a találkozó előtt arról beszélt: ez a nyolcadik csúcstalálkozó, és mostanra jutottak el oda, amit a magyar kormány már szeptemberben megfogalmazott. Eszerint először a határoknál zajló folyamatokat kell megállítani, és ez után lehet elkezdeni arról gondolkodni, hogy mi történjen a bevándorlókkal – számol be az MTI. Kovács Zoltán szerint az eddigi határzárak beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, de fennáll a lehetősége, hogy a migránsok új útvonalat találnak, ezért fel kell készülni, hogy a román határon is hasonló intézkedéseket vezetnek be.