Szlovénia csak azokat migránsokat lesz hajlandó beengedni, akik náluk kérnek menedéket, illetve akik nyilvánvaló humanitárius segítségre szorulnak. Szerbia, reagálva Szlovénia tervezetére, azt nyilatkozta, hogy ők is bezárják macedón és bolgár határait azok előtt, akik nem rendelkeznek érvényes okmányokkal.
A schengeni övezet "útlevélmentessége" már eddig is veszélyben volt. Az övezetnek már hét tagja döntött úgy rajunk kívül ugyanis, hogy megszigorítják az ellenőrzést a határaikon. Ezek miatt az intézkedések miatt viszont több ezer menekült rekedt Görögországban.

Szlovéniát eddig tranzitországnak használták a migránsok, tehát azok haladtak át rajta, akik Németországba szerettek volna eljutni. Ám most Miro Cerar, szlovén miniszterelnök, kedden bejelentette, hogy a balkáni útvonal bezárul.

Elmondása szerint az éjfélkor életbe lépett intézkedés egy nagyobb volumenű intézkedéssorozat részét képezi, amely Görögország, Törökország és más balkáni államok közreműködésével fogja visszafordítani a "szabálytalan migránsokat".

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a tervekkel kapcsolatban, az Amnesty International pedig egyenesen a menekültjog halálos ítéletét látta az intézkedésekben.

Eközben az EU és Törökország közötti tárgyalások nem hoztak végleges eredményt a hétfői brüsszeli csúcson. Folytatása március 17-18-án várható egy EU megbeszélésen.