Észtországi szetu hagyományőrzők lesznek a Néprajzi Múzeum vendégei szombaton, az érdeklődők szetu táncokat tanulhatnak, szetu ételeket kóstolhatnak és szetu kórusokat hallhatnak.
A szetu nap látogatói a tánctanulás és ételkóstolás mellett szetu motívumokkal díszített textilnyomatokat készíthetnek és egy Szetuföldet bemutató filmet is megtekinthetnek. A rendezvényen a hagyományőrző Mokolnurga és Seto miihi summ kórusok lépnek fel tradicionális szetu népviseletben - közölte a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda az MTI-vel.

A vendégeket Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Annela Laenots, a szetu delegáció vezetője köszönti, Kerezsi Ágnes néprajzkutató a szetu népről, míg a szetuföldi 2015-ös Finnugor Kulturális Fővárosról Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda kommunikációs referense tart beszámolót.

A 20 fős szetu küldöttség vasárnapig tartózkodik Magyarországon, felkeresik a jelenlegi Finnugor Kulturális Fővárosokat, Iszkaszentgyörgyöt és Veszprémet. Szombaton a Néprajzi Múzeumban lépnek fel.

Szetuföld (Setomaa) Észtország délkeleti csücskében található nyelvi és kulturális sziget, amelyet jelenleg kettévág az orosz határ. A kelet és nyugat határán élő szetuk pravoszláv vallásúak és az észt egy sajátos nyelvjárását beszélik, amelyet önálló nyelvnek tartanak. Nyelvüknek 12,5 ezer beszélője van a világon, ugyanakkor ősi földjükön, Észtországban már csak kétezer szetu él. Ez a kicsinyke nép nemcsak végtelen vendégszeretetéről, hanem többszólamú énekes hagyományáról is ismert: a több mint ezer éves gyökerekkel rendelkező "leelo" 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján. 

A budapesti rendezvény az Észt Intézet, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda és a Néprajzi Múzeum együttműködésében, az Észt hét programjának részeként valósul meg. Az Észt hét elnevezésű összművészeti fesztivált 9. alkalommal szervezi az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen. Idén a vidéki helyszínekhez az egyik Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém is csatlakozott. A szetu hagyományőrzők látogatását az Észt Kulturális Minisztérium és az Észt Külügyminisztérium támogatta.

Forrás: MTI