Kelemen Hunor szerint a románok és magyarok közötti tartós etnikai békét a történelmi igazságra kell alapozni.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 26 évvel ezelőtti marosvásárhelyi magyarellenes pogromkísérlet, majd román-magyar véres összecsapás évfordulója kapcsán fogalmazta meg gondolatait, amelyeket az RMDSZ pénteki hírlevele közölt. Mint felidézte, 26 évvel ezelőtt a magyarság jogos kiállása vezetett etnikai összecsapásokhoz.

"Marosvásárhely hőseinek tartozunk azzal, hogy az akkor megfogalmazott közösségi célok mellett továbbra is konokul kiálljunk, ezredszer is megvédjük azt, ami a miénk. Marosvásárhelynek azonban legfőképpen az igazsággal, az akkori történések feltárásával, hiteles vizsgálatával tartozik a hazai igazságszolgáltatás" - jelentette ki az elnök. 

Hozzátette: az RMDSZ fontosnak tartja azt, hogy az igazság kiderüljön. "Tudnunk kell, hogy valójában mi történt 1990 fekete márciusában Marosvásárhelyen. Hiszen erre a történelmi igazságra kell alapoznunk a magyarok és románok közötti tartós etnikai békét mindannyiunk jóléte, biztonsága érdekében" - áll a Kelemen Hunor által jegyzett állásfoglalásban.

Forrás: MTI