Bűnvádi dossziét nyitott az ügyészség a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozás egyik résztvevőjének, mert zsebkés volt nála - jelentette ügyészségi forrásra hivatkozva hétfőn az Agerpres hírügynökség.
A kovásznai férfi az MTI-nek elmondta: személyes használatra volt nála a bicska, és azért vette elő, hogy lefaragja egy zászlórúd hegyes végét, amit a csendőrség kifogásolt. Mindezt a csendőrök szeme láttára tette, eszébe sem jutott, hogy a zsebkése fegyvernek minősül. 

A csendőrség több tucat olyan tüntetőt tartóztatott fel a tiltakozás bejáratánál, akinél székely zászló volt. Egyeseknek a zászlórúd hosszát, másoknak a vastagságát, megint másoknak pedig a hegyes végét kifogásolta. A megállítottak csak rúd nélkül vihették be a zászlóikat a rendezvényre.

A bicskát elővevő férfit a helyszínen kihallgatta a csendőrség, majd bevitték egy rendőrőrsre, ahol jegyzőkönyvbe vették a történteket. A több órás procedúra miatt a férfi nem vehetett részt a tiltakozáson. Az MTI-nek elmondta, végül rendőrautóval vitték a város főterére, mert addig nem indultak el a háromszéki autóbuszok, amíg ő is fel nem ülhetett.

A romániai büntető törvénykönyv értelmében három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható az, aki tömegrendezvényeken jogtalanul tart magánál vagy használ kést, vagy egyéb veszélyes tárgyat.