Vajon egy másik macska vagy az anyjuk nyávog? A kölyök macskák hallják a különbséget. A tudósok meglepődtek ezen, ugyanis úgy tudták, hogy csak a kolóniákban élő emlősöknek van ilyen képességük.
Pedig a kölyök macskák pontosan felismerik, hogy az a bizonyos „miau” az anyjuktól vagy másik macskától származik-e. Ezt állapította meg a mexikói Tlaxcala Egyetem biológusa Peter Szenczi, amikor a kiscicáknak egy magnón lejátszotta az anyjuk és egy másik macska előre felvett hangját.

A kiscicák egyértelműen erőteljesebben reagáltak azokra a hangokra, amelyek a saját anyjuktól származtak. Mindegy, hogy ez a tipikus „miau” volt, vagy egy másfajta hang.

Az akusztikus elemzés során kiderült, hogy ez a két hang erősen megváltozott, amikor az különböző macskáktól származott. Ugyanis a hívások ugyanattól az anyától jóval egységesebbek voltak - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tudósok meglepődtek azon, hogy egy olyan faj, ami magányosan él, ilyen módon, erősen rögzíteni tudja az egyéni hívást. Az egyik tudós azt mondta, hogy azoknak a fiatal emlősöknek, akik kolóniában nőnek fel – mint például a fókák vagy denevérek – fontosabb, hogy azonnal felismerjék saját anyjuk hangját, mint a magányos leszármazottaknak.