A francia labdarúgó-bajnokság a 30. fordulóban eldőlt, a Paris Saint-Germain matematikailag is bajnok lett. Ezzel megdöntötték a Lyon korábbi rekordját, ráadásul a hétvégén 9 gólt rúgtak idegenben, amelyből egymaga négyet szerzett Zlatan Ibrahimovic.
Fotó: Europress - JACQUES DEMARTHON / AFP
A Ligue 1-ben már most, március 13-án bajnokot avattak, mert a PSG 9-0-ra nyerni tudott a Troyes ellen. A korábbi rekordot Franciaországban a Lyon tartotta, ők a 2006/07-es szezonban április 15-én ünnepelhettek. Most a párizsi csapat előnye 25 pont a hétvégén döntetlent játszó és a második helyen álló Monaco előtt.

A meccsen egyedül Zlatan Ibrahimovic négy gólt lőtt, ezzel a legeredményesebb európai csatár Cristiano Ronaldóval holtversenyben, de mivel a francia bajnokság alacsonyabb besorolású, mint a spanyol, ezért a svéd csatárnak nem lesz sok esélye az Aranycipőért folyó harcban.

A tegnapi négy gól azt is jelentette, hogy Ibrahimovic megrúgta 100. francia bajnoki gólját is, ehhez 115 mérkőzésre volt szüksége, utoljára erre az 1970-es években volt példa, akkor Carlos Bianchi 110 meccsen érte el a 100-as határt.

Zlatan 27 gólja azt is jelenti, hogy egymaga többet lőtt hattal, mint a teljes Troyes idén (21). A 9-0 arányú győzelem a PSG történelmének második legnagyobb arányú sikere, még 1994-ben 10-0-ra nyertek a Cote Chaude ellen.

A mérkőzés összefoglalója:
A svéd csatár a meccs után azt mondta, hogy nem valószínű, hogy jövőre is Párizsban fog játszani: "Jelen állás szerint nem leszek a PSG játékosa jövőre. Nagyjából másfél hónapom van hátra itt."

Arra a kérdésre, hogy mi kellene ahhoz, hogy maradjon, a következőket mondta: "Ha az Eiffel-tornyot kicserélik a szobromra, akkor ígérem, hogy a PSG-ben maradok."

A PSG az első csapat a francia bajnokság történelmében, amely kilenc góllal bizonyul jobbnak idegenben, sőt az európai topligák történelmében csak a Duisburg nyert még kilenc góllal vendégként még 1966-ban.

Az edző, Laurent Blanc is fontos mérföldkőhöz érkezett, a kilencedik címét nyerte a Paris Saint-Germain edzőjeként, ezzel ő lett a klub történelmének legeredményesebb edzője. A PSG sorozatban negyedszer, fennállása során hatodszor nyerte meg a francia bajnokságot.

A legsimább európai bajnoki címek

A PSG korai bajnoki címe nem csak francia rekord, hanem akkor is, ha az öt legnagyobb európai bajnokságot nézzük. A párizsi csapat 12 nappal előzte meg a 2013/14-es Bayern Münchent, akkor a német csapat március 25-én ünnepelhetett. Akkor a Bundesligából hét forduló volt hátra, igaz a német bajnokság nem 38 fordulós, hanem 34.

Korábban a Manchester United kétszer is öt fordulóval a vége előtt lett bajnok, először 2001. április 14-én előzték meg az Arsenalt úgy, hogy azt nem lehetett behozni, míg a 2012/13-as szezonban – Sir Alex Ferguson utolsó aktív évében – a City maradt le mögöttük.

Jelen pillanatban a többi topbajnokság szoros, a Barcelona 8, a Bayern München 5, a Juventus 3, Leicester 2 ponttal vezet, igaz az angol csapat ma még játszik a Newcastle ellen.