Oroszország felhívta Észak-Korea figyelmét, hogy a "megelőző atomcsapással" való fenyegetés jogi alapot adhat egy katonai támadásra. Figyelmeztette továbbá arra is, hogy a szövetségesei egyre csak fogynak emiatt a hozzáállás miatt.
Fotó: Northfoto
Az Amerika és Dél-Korea "elpusztításával" való fenyegetőzés után kiadott orosz külügyminisztériumi közlemény Észak-Korea elmarasztalása mellett Washingtont és Szöult is kritizálja a közösen tartott hadgyakorlat miatt.

- Úgy gondoljuk, teljességgel megengedhetetlen, hogy olyan nyilvános kijelentéseket tegyen egy kormány, hogy "megelőző atomcsapással" fogja sújtani az ellenségeit - írta az orosz külügyminisztérium.

- Phenjannak tudnia kell, hogy nemzetközi szembenállásba fog ütközni Észak-Korea emiatt, és a nemzetközi jog szemében alapot adhat egy katonai beavatkozásra az Egyesült Nemzetek Alapokmánya szerint - folytatta a közlemény.
Fotó: Northfoto
Washington és Szöul hétfőn kezdte meg a közös évi hadgyakorlatát a félszigeten reagálva ezzel a negyedik észak-koreai atomkísérletre januárban, és a februári rakétakísérletre.

Ám amellett, hogy Moszkva a közleményében ellenezte Észak-Korea fellépését, az amerikai-dél-koreai közös gyakorlat "precedens nélküli katonai és politikai nyomást gyakorol Phenjanra".

Az elmúlt hetekben elmérgesedett a helyzet a Koreai-félszigeten, az ENSZ pedig Phenjan ellen további szankciókat vezet be.