A március 15-ei megemlékezéseket is értékelték a képviselők napirend előtt az Országgyűlés szerdai ülésén. Döntöttek arról, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló, szerdán benyújtott előterjesztést, amelyről így már csütörtökön szavaznak. A napirend elfogadása után az interpellációk következtek. 
KDNP: a kormányzati megoldási szándék idejétmúlttá tette a tüntetést 

Harrach Péter (KDNP) a március 15-ei megemlékezéseket értékelte. Az állami ünnepeket méltóságteljesnek ítélte, és kijelentette: a miniszterelnök beszéde a magyarokhoz szólt, a nemzet egységét hangsúlyozta. Két kifejezésben foglalta össze az ünnep üzenetét: a polgárosodás és a nemzet szabadsága. 

Szólt a pedagógustüntetésről is, amelyet azonban szerinte a kormányzati megoldási szándék már idejétmúlttá tett. Problémának ítélte azt is, hogy a demonstrációra "rárepültek a politikai szervezők". Feltette a kérdést: a sok pedagóguson kívül hányan voltak az ellenzéki pártok aktivistái közül? 

Rétvári Bence a szabadság kérdéséről szólva úgy felelt: Brüsszelből mintha egy másik életformát akarnának ránk erőltetni. Szerinte, aki a gazdaságát csak az ide érkezőkre kívánja alapozni, az nem bízik az európai emberekben és kiszolgáltatottá teszi a kontinenst.

A pedagógusok követeléseiről szólva azt mondta: az elmúlt években soha nem volt olyan közel az ország ahhoz, hogy tárgyalásos úton tudjon javítani a köznevelés rendszerén. 

Fidesz: leginkább a migráció fenyegeti a szabadságot

Kósa Lajos (Fidesz) tanulságosnak ítélte a keddi megemlékezéseket a magyar szabadság napjáról. A legabszurdabbnak azt tartotta, hogy a szabad sajtó munkatársait egy párt, az MSZP tüntesse ki, az ötlet - mondta - még Örkény Istvánnak se jutott eszébe. Bírált az LMP megemlékezését is, de kijelentette azt is: a Jobbik által politikailag és pénzzel is támogatott paramilitáris szervezet, a Farkasok veszélyezteti leginkább a közösségi és egyéni szabadságot.  

Abszurdnak ítélte, hogy a pedagógustüntetés szerinte "bejelentkezett a politikai mezőbe". Miért is kérjen bocsánatot a köztársasági elnök és a miniszterelnök? - tette fel a kérdést, úgy folytatva: mert a szocialisták által kivett pénzt megpróbáljuk visszatenni? Kijelentette: a szabadságot napjainkban leginkább a migrációs hullám fenyegeti.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kijelentette: 1848-hoz hasonlóan most ismét olyan időket élünk, hogy az események évtizedekre meghatározhatják Európa sorsát. Szólt a menekültválságról, kijelentve: bátorság kell meghaladni a cselekvést gátló politikai korrektséget, és kimondani, hogy nem lehetőség, hanem veszélyforrás a bevándorlás, de bátorság kell a kötelező betelepítési kvóta elutasításához is.

Napirend 

A képviselők döntöttek arról, hogy Házszabálytól eltéréssel tárgyalják szerdán a behajtási költségátalányról szóló törvényjavaslatot, amelyről csütörtökön szavaznak.

A kormány kezdeményezésére megszavazták, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló előterjesztést, amelynek így a vitáját és a zárószavazását is csütörtökön tartják. 

A Fidesz javaslatára a migrációval összefüggő előterjesztés általános vitáját levették napirendről. 

A Ház - a rágalmazási ügyekben folytatott töretlen gyakorlatának megfelelően - sem a szocialista Tóth Bertalan, sem Oláh Lajos DK-s politikus, független képviselő mentelmi jogát nem függesztette fel.

MSZP: a kormány feladta a rendvédelmi életpályamodell második és harmadik pillérét?

Harangozó Tamás a rendvédelmi életpályamodell második és harmadik pillérét kérte számon.

A szocialista politikus interpellációjában felidézte, hogy az illetmények emelése mellet új lakhatási támogatási rendszert és megtakarítási célú állami biztosítási rendszert ígértek. Eközben 
december 23-án azzal lepték meg a dolgozókat, hogy a vonatkozó határozatot hatályon kívül
helyezték. Az új kormányhatározatban nyoma sincs a korábbi ígérteknek - rótta fel. Miért nem szerepelnek ezek a tételek? A kormány feladta ezen terveit? - kérdezte.

Kontrát Károly államtitkár szerint a képviselő a kormányhatározatok egy részét kíséri csak figyelemmel. Januárban tárgyalta a kormány ezt a kérdést, s megbízta a belügyminisztert, készítsen előterjesztést a fenti két témában. Az előterjesztés előkészítése zajlik, február 10-én tartottak egyeztetést a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel, és minden esély megvan, hogy erről a kormány tárgyaljon. Mind a három pillér működni fog - ígérte az államtitkár, majd kitért arra is, hogy idén először teljesítményértékelésre a költségvetésben 8 milliárd forintot különítettek el.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban 106 igen és 44 nem szavazattal jóváhagyta.

Forrás: MTI