A tárkony a hagyományos magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye volt, azonban sokan elfelejtették, milyen változatosan fel lehet használni és milyen kellemes aromát ad az ételeinknek. Ráadásul az egészségünkre is nagyon jó hatással van, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
A tárkony segíti az emésztést, megnyugtatja a háborgó gyomrot, megakadályozza a refluxot, és segíti a máj munkáját, valamint az epe termelődését is. Ezért érdemes akkor tárkonyt fogyasztani, ha a nagy lakomázások miatt nehéznek érezzük magunkat, esetleg túl sok zsíros ételt fogyasztottunk.
A tárkony a betegségekből felépülőknek, műtét után lábadozóknak is hasznos lehet, mert kíméletesen fokozza az étvágyat, így sokkal könnyebben biztosíthatjuk a szervezetünkben a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen tápanyagokat.
A tárkonyban található vegyületek nyugtató hatásukról is ismertek, ezért a tárkonyos ételek vagy a tárkonyból készült tea a stressz elleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek. Akkor is érdemes tárkonyteát inni, ha az állandó feszültség és aggodalmaskodás miatt már aludni sem tudunk.
A tárkonytea készítéséhez forrázzunk le két deci vízzel egy evőkanál szárított tárkonyt, fedjük le, majd tíz percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és mézzel édesítve kortyolgassuk el naponta két alkalommal. A tárkonytea azoknak is megfelelő lehet, akik a koffeintartalmú italokat nem bírják.
A tárkonyban található antioxidánsok segítik a szív és a vérerek egészségének megőrzését, a vegyületei pedig a magas koleszterinszint ellen vannak jó hatással. Mivel nyugtató, lazító és stresszoldó hatásai is vannak, a magas vérnyomás elleni küzdelemben is jó szövetségesünk lehet.
A friss tárkonylevél (melyet mi magunk is megtermelhetünk a fűszerkertünkben vagy akár a balkonon) a fog- és ínybetegségek nagyszerű ellenszere. A tárkonyban ugyanis megtalálható egy eugenol nevű vegyület, mely zsibbasztó és fájdalomcsillapító hatású. Az alaposan megmosott leveleket egyszerűen rágcsáljuk el! Különösen előnyös ez akkor, ha fáj a fogunk vagy az ínyünk, esetleg a bedagadt, sérült így okoz kellemetlenségeket.
A tárkony a hajunknak és a fejbőrünknek is jót tesz, különösen akkor, ha a fejbőrünknek alapos tisztításra van szüksége (esetleg nagyon zsíros, viszkető vagy korpásodásra hajlamos). Tárkonyos hajöblítőhöz forrázunk le három deci vízzel három evőkanál szárított tárkonylevelet, fedjük le, hagyjuk kihűlni, majd hajmosás után öblítsük le ezzel a hajat és a fejbőrt. Gyógyító fejbőrmasszázshoz pedig tárkony illóolajat (10 cseppet) keverjünk el olíva- vagy kókuszolajban, és ezzel kezeljük a fejbőrünket írja a házipatika.
0 Megjegyzések