Megállapodtak a terrorizmus elleni küzdelem irányelveiről az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei Brüsszelben. Egységes irányelv kidolgozására tettek javaslatot.
A megállapodás célja, hogy uniós szintű jogszabály legyen a merényletek meghatározásáról, valamint, hogy ezek alapján legyen büntethető a terrortámadások előkészítése is. Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter az ülés után azt mondta, hogy az uniós szakminiszterek hosszú távú, gyakorlati irányelveket határoztak meg a terrorizmus elleni hatékony küzdelemhez.

A szakminiszterek megegyeztek abban, hogy el kell vágni a terrorista csoportok pénzszerzési lehetőségeit, meg kell szigorítani a fegyverek kereskedelmét és szigorúan kell büntetni a bombák, vagy az azok készítésére alkalmas eszközök tartását.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja reméli, hogy az uniós parlament is olyan gyors lesz, mint az Európai Tanács és a lehető leghamarabb elfogadja a tagországok szakminisztereinek javaslatait.

Nincs vesztegetni való idő. Már így is túl sok ártatlan életet vesztett a világ és túl sok családot tett tönkre a terrorizmus - mondta az uniós biztos.