A Terrorelhárítási Központ (TEK) honlapján jelent meg egy határozat, mely szerint a nemzeti ünnepen, március 15-én lezárják a Magyar Nemzeti Múzeum teljes környékét.
AZ intézkedést Hajdu János, a TEK főigazgatója rendelte el. Így 15-e napján éjféltől délután egy óráig az Astoria, Múzeum körút, Baross utca, Szentkirályi utca és Rákóczi út által határolt terület le lesz zárva. Az intézkedés oka: sok védett személy fog részt venni a nagy létszámú állami rendezvényeken, így ez a minimum.
Miben érint ez minket? A védett személyek biztonsága érdekében ilyen esetben a rendőrség kijelölt területet a forgalom elől akár teljesen le is zárhatja, megakadályozva, hogy bárki be- vagy kijusson. De emellett a már ott tartózkodókat távozásra kötelezheti, továbbá bárkit átvizsgálhatnak, a veszélyt jelentő dolgokat pedig lefoglalhatja.
Március 15-ére több bejelentett demonstrációról is tudunk. Az egyik a miskolci Herman Ottó Gimnázium és támogatói, a Tanítanék-csoport tüntetése, amely délután három órakor a Hősök terén kezdődik, és az Andrássy úton keresztül a Parlamentig terveznek vonulni. A demonstrációt több, mint tízezren támogatják a weboldalon, többek között 25 civil szervezet is.
A másik tüntetést a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelentette be, a Múzeum körútra. A rendezvényt a rendőrség a most megjelentetett határozattal azonban úgy tűnik, figyelmen kívül hagyta, így a bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrségi lezárásról szóló határozatot, megállapítva, hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.