Angela Merkel és Németország ellentmondásos politikát folytat a menekültkérdésben – fogalmazott Miro Cerar szlovén miniszterelnök a Die Welt című német lapnak nyilatkozva. Az interjút az újság internetes változata közölte pénteken.
„Egyfelől Berlin azt állítja, hogy a német határok továbbra is nyitva állnak a menekültek előtt, másrészt ugyanakkor jó ideje különböző korlátozásokat vezetett be a beutazók számára” – mondta a szlovén kormányfő.

Ugyanakkor egy ideje Németország egyre több embert toloncol vissza Ausztriába, ami viszont azt jelenti, hogy Ausztria is egyre több embert toloncol vissza Szlovániába – tette hozzá.

Cerar szerint a német kormánynak egyértelművé kell tennie azt, hogy az Európába vezető út zárva van az illegális bevándorlók előtt, és az sem fog segíteni, ha a migránsok pénzüket és életüket az embercsempészekre bízzák.

Ljubljana röviddel az EU-török csúcsot követően a hét elején szigorította az illegális bevándorlók beengedésének szabályait, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnek Szlovéniában.

Ezzel a kis EU-tagállam egy láncreakciót indított el, Szerbia, Horvátország valamint Macedónia is csatlakozott, és hasonló intézkedéseket vezettek be határaikon. Azóta a menekültek által használt balkáni útvonal gyakorlatilag le zártnak tekinthető.

Forrás: magyaridok.hu