Már nemcsak a kerítés átvágásával, hanem más módszerekkel is próbálkoznak a migránsok, hogy Magyarországon át Nyugatra juthassanak. „Kiskapu” lehet a tranzitzóna, de az is előfordul, hogy Kelebiánál az újranyitott vasúti vonalon, közvetlenül a határ előtt a már mozgó vonatokra ugrálnak fel.
A határőrizetben részt vevő katonák napja távolról sem átlagos. Tizenkét órás szolgálat, majd huszonnégy óra pihenő a körletben – legalábbis elvileg.

Új módszereket találtak az utóbbi hetekben a migránsok a megszokott kerítésátvágás mellett. A határon több helyen, például Röszkénél rendszeresen bemennek a kiépített tranzitzónába. Ennek az az értelme, hogy így legálisan lépnek magyar területre, és ügyük elbírálásáig maradhatnak. Az nem számít sokat, hogy a kérelmüket biztosan elutasítják, hiszen Szerbia, ahonnan jöttek, biztonságos ország. Mivel a tranzitzónák telítettek, az érkezők jó eséllyel valamelyik ideiglenes befogadóállomásra kerülnek. Arra korábban már több szakértő is felhívta a figyelmet, hogy ezekből könnyen „elszivárognak” a migránsok Nyugatra.

A magyar–szerb határon, Kelebiánál pedig Calais-t idéző jelenetek is előfordulnak. A migránsok a szerb oldalon megvárják a tehervonatokat, majd amikor azok elindulnak a határkapu felé, egyszerűen felugrálnak rá. Őket később hiába utasítják ki az országból, Szerbia nem fogadja őket.

Forrás: mno.hu