Erdogan elnök alulmarad a démonokkal szemben, amelyeket ő szabadított az országára. A kurd területeken polgárháborús viszonyok uralkodnak és felelős német politikusoknak most kezd derengeni, hogy kurdok milliói indulhatnak el Berlin felé – különösen, ha beköszönt a vízummentesség. És akkor még nem beszéltünk az orosz szankciók miatt hirtelen munkanélkülivé lett török százezrekről.
A múlt szombati isztambuli öngyilkos merénylet után – amelynek izraeli-amerikai és iráni áldozatai is voltak – a Jerusalem Post nem véletlenül írt arról, hogy „Törökország totális háborúban áll”, amit a néhány évvel ezelőtt még elképesztő gazdasági növekedést produkáló ország kizárólag saját elnökének köszönhet. Erdogan elnök volt ugyanis az, aki tavaly nyáron megszakította a kurd kisebbséggel – korábban éppen az ő miniszterelnöksége idején megindult – békefolyamatot. Ő volt, aki egy, baloldali kurd fiatalok ellen irányuló, iszlamista indíttatású terrortámadást ürügyként használt a kurd mozgalom szétzúzására.

De mi lesz, ha majd a mintegy 15 millió törökországi kurd is egy nap elindul Európa felé? Merkel kancellár koalíciós kormányának egyik legbefolyásosabb politikusa pont erre figyelmeztetett. Markus Söder (CSU) bajor pénzügyminiszter elmondta a ZDF közszolgálati televíziónak, hogy „az EU és Ankara közti megállapodás végül magasabb bevándorláshoz vezethet, különösen, ha a vízummentességet is figyelembe vesszük. Sok-sok kurd, aki a török kormány elől menekül, jöhet majd Németországba.”

Erdogan ráadásul több százezres friss munkanélküli táborral találja magát szembe otthon. A január elsejei hatállyal életbe lépett orosz gazdasági szankciók ugyanis csődhullámot indítottak el Törökországban – pedig Putyin még ki sem játszotta legerősebb aduját, az energia-kártyát. A turizmus, az építőipar, az élelmiszer-gyártás és a textiliparban török cégek ezrei dobták be a törülközőt az utóbbi hetekben.

Ha az EU-Törökország paktum eredményeképpen hónapokon belül megvalósulna a vízummentesség a török állampolgárok számára, akkor Erdogan két, milliós nagyságrendű társadalmi csoporttól is megszabadulhatna, akikkel láthatóan semmit sem tud kezdeni: a munkanélküliektől és a kurdoktól.

Forrás: privatbankar.hu