Kis, egy- vagy kétszemélyes háztartásokban gyakran esznek az emberek kifőzdében, gyorsétteremben, azzal indokolva, hogy egy személyre főzni lehetetlen, és nem gazdaságos. Ez nem így van, amellett, hogy drágább a nagyüzemi konyha, vagy a gyorsétterem, nem is mindig a legegészségesebb.
Az tény, hogy ahhoz, hogy gazdaságosan tudjunk főzni, és ne kelljen kidobni semmit, tervet kell készíteni, a heti menüt megtervezni, átgondolni. Alapélelmiszereket érdemes mindig tartani otthon, liszt, olaj, cukor, rizs, konzervek, fűszerek, stb. Ezeknek hosszú a szavatossági idejük, így bőven elállnak.

Íme, néhány tipp: érdemes pörköltet nagyobb tételben készíteni, és lefagyasztani kis adagokban. Lehet mellé tésztát, rizst kifőzni, de lehet belőle akár gulyásleves, vagy székelykáposzta is.

Ha véletlenül nagyobb adag kéne, akkor kettő, három, stb. adagot veszünk elő. Ugyanígy lehet csirkecombot egyesével fagyasztani, vagy bármilyen húst, kis adagokban. Egy fél csirkemellből igazán finom, gyors vacsorát készíthetünk, és adag sem lesz túl nagy. Pirított káposzta is remekül fagyasztható, csak tésztát kell kifőzni hozzá., vagy egy gyors kelt tészta, és máris kész a pirog. Krémes sütik, tortából, ha megmarad, azt is bátran lehet szeletenként fagyasztani.

Vásárlásnál is érdemes odafigyelni: közepes fej hagymát venni, az elég, nem marad meg, szárazabb felvágottak, vagy a vákuumfóliások sokkal tovább eltarthatóak. Mirelit zöldségeket is érdemes otthon tartani, abból 1-2 marékkal is ki lehet venni. Jó, ha van otthon tojás, rántotta, tükörtojás, tojásos nokedli vagy egy gyors lecsót is könnyen össze lehet dobni egy-két személyre.

Könnyebb annak, aki két napig is hajlandó ugyanazt az ételt megenni. Ezt nem csak megfőzni könnyebb (és így nem mellesleg változatosabban is étkezhet) , de időt és pénzt is spórolhat vele - írja az eletunk.com.