Kormányellenes, aktuálpolitikai megmozdulásokkal „emlékeznek” a baloldali pártok március 15-ére. Valamennyien arra buzdítják tagságukat, szimpatizánsaikat, hogy vegyenek részt a „Tanítanék” címmel meghirdetett demonstráción.
Az MSZP az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján – ünnepi emlékezés helyett – a Nemzeti Választási Iroda elé szervez tüntetést. Meghívójukban úgy fogalmaznak: „Mára eljutottunk oda, hogy ismét harcolnunk kell a törvény előtti egyenlőségért. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem hagyja magát a végtelenségig hülyének nézni és megalázni.” A szocialisták mindenkit várnak, aki „nem akarja hagyni, hogy ismeretlen verőemberek állják el előle a demokrácia intézményeit”.

Az Együtt politikusai több vidéki helyszínen is mondanak beszédet, illetve helyeznek el koszorút a március 15-i megemlékezések során, Szigetvári Viktor elnök például Keszthelyen. A Bajnai Gordon alapította párt budapesti tagjait és szimpatizánsait viszont arra biztatja, hogy pártjelvények nélkül vegyenek részt a Hősök terén Tanítanék címmel meghirdetett tüntetésen. A PM a Városligetben, a Szabadság fájánál tart megemlékezést, ahol Karácsony Gergely PM-társelnök, Zugló polgármestere mond beszédet „Semmit a népről a nép feje felett!” címmel, majd közösen vonulnak át az elvileg az oktatásügy apropóján meghirdetett demonstrációra.

Gyurcsány Ferencék is az aktuálpolitikára helyezik a hangsúlyt a nemzeti ünnepen. Bár a pártelnök délelőtt koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, a DK mindenkit a pedagógusok melletti szolidaritásra és a tüntetésen való részvételre buzdít és szintén azt kérik, hogy ezt pártzászlók és pártjelvények nélkül tegyék.

– Azok, akik ma a pedagógusokat tolják maguk előtt, kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be, utcára tettek több ezer pedagógust és elvettek tőlük egyhavi bért – reagált a Fidesz-frakció. Közleményük szerint Gyurcsány Ferenc, az MSZP és a liberálisok folyamatosan elvették a pénzt az oktatástól, az iskolákat fenntartó önkormányzatokat pedig eladósították. A polgári kormány 2010 óta pótolja az oktatásra szánt pénzt, átvette az iskolák fenntartását és az önkormányzatok adósságát, és a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus-béremelést indította el, amelyre eddig 234 milliárd forintot fordított, és amely idén és jövő ősszel is folytatódik – hangsúlyozta a Fidesz-frakció.