Mohi Csaba Európa-jogi szakértő szerint helyre kell állítani az uniós jogok és kötelezettségek összhangját, most ugyanis az a gyakorlat, hogy a tagállamoknak csak kötelezettségeik, a Európai Bizottságnak (EB) pedig csak jogosítványai vannak.
A nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában kijelentette: ezt a brüsszeli gyakorlatot "sürgősen föl kell számolni".

Példaként említette, az állam- és kormányfők 2007 decemberében foglalták írásba egyebek mellett, hogy létre kell hozni az uniós bevándorlási szabályozást, meg kell szigorítani a legális bevándorlók befogadásának kvótáit, és helyre kell állítani azoknak az államoknak a gazdasági és politikai stabilitását, ahonnan jönnek a migránsok. Ebből semmit sem hajtottak végre, márpedig az ehhez hasonló határozatokat az EB-nek kell végrehajtania - mondta a jogász.

Mohi Csaba közölte, ha a bizottság ezt elmulasztja, akkor a római szerződés értelmében bármely tagállam mulasztási eljárást kezdeményezhet ellene az európai bíróságon. Ilyen eljárást azonban rendkívül ritkán kezdeményeznek, ami a tagállamok hibája, "mert mindenkinek annyi joga van, amennyit érvényesíttet" - tette hozzá.

Forrás: MTI