A hagyományos hazugságvizsgálóknál olcsóbb és gyorsabb kamera képes kiszűrni a terroristákat a bevándorlók közül – állítják az EyeDetect fejlesztői. Az eszközt az Egyesült Államokban már sikerrel tesztelték.
Szemkamera kellhet ahhoz, hogy az egyes nemzetekbe érkező bevándorlók közül kiszűrjék azokat, akik terrorcselekmény elkövetése miatt utaznak más országokba. Az amerikai fejlesztésű EyeDetect a hazugságvizsgálat új módszereként vethető be, amely ugyan még nem olyan megbízható, mint a poligráf, de sokkal gyorsabban, olcsóbban és egyszerűbben alkalmazható a szűrés első fázisára.

A határátlépési vagy letelepedési engedély kérésekor arra van szükség, hogy a bevándorlókat egy EyeDetect kamerával felszerelt számítógép elé ültessék. A menekültek ezután terrorizmussal kapcsolatos eldöntendő kérdéseket olvashatnak a képernyőn. Válaszadás közben az EyeDetect a szem mozgását és a pupilla tágulását figyeli, és a fejlesztők szerint 85 százalékos pontossággal kiszűri azokat, akik hazudnak.

Ezt az arányt tovább lehet növelni, ugyanis a tíz amerikai államban már tesztelt vizsgálat 98 százalékos pontosságú, ha más hazugságvizsgáló módszerekkel együtt újra bevetik.

Kognitív pszichológiai kutatások sora bizonyította az elmúlt években, hogy a hazugság hasonló pupillatágulással és szemmozgással jár, mint amikor megoldunk egy matematikai példát. A vizsgálatok eredményeit használja fel az EyeDetect, amelynek további előnye, hogy nincsenek nyelvi és kulturális különbségekből adódó fennakadások, hiszen minden digitálisan zajlik.

A vizsgálat személyenként fél órát vesz igénybe, az eredmények pedig 5 perccel ezután már meg is vannak. Ez azt jelenti, hogy például tíz felügyelő jelenlétében 30 napon belül 10 ezer menekültet lehet hazugságvizsgálat alá vetni.

Forrás: hvg.hu