Ismét új információkkal szolgáltak a NASA felvételei, így még közelebbről megismerhetjük a Plútót.
Fotó: Northfoto
A Plútó a Földtől legmesszebb eső bolygó, ami a legkisebb a többi közül. Az Eris után a második legnagyobb törpebolygónak számít, de a hőmérsékleti viszonyai már nem túl bíztatóak.

A minimum hőmérséklet -244 °C, a maximum pedig -218 °C. Az alacsony nyomás miatt úgy tűnik, hogy a légkörének fele fagyott, ezért a bolygó felszíne nem túl alkalmas az életre.
Fotó: NASA
A NASA New Horizon nevezetű űrszondája most új felvételeket készített, amiből kiderült, hogy akárcsak a Földön, a Plútón is megtalálható a hóréteg a hegycsúcsokon. A Cthulhu régióban egy egész hegyláncot találtak, amelynek a tetején hó van. Ez a régió egyébként 3 ezer kilométer hosszan és 750 kilométer szélesen terül el, nagyobb méretet öltve, mint Alaszka. 

Múlt hónapban azt is észrevették, hogy a jég hasonlóan lebeg a fagyott nitrogénből álló "tengerek" felszínén, mint a Jeges-tengeren. Sőt, sokkal több fagyos víz lehet a bolgyón, mint azt eddig gondolták, így az sem kizárt, hogy való tengerre, illetve idegen életre bukkanhatnak a jövőben.