A Brigham Young University mérnökprofesszorai az űrkutatás forradalmasítása után az orvostudomány felé fordultak. Úgy tűnik, hogy az origami alkalmazása ezen a területen is áttörést jelenthet.
Fotó: Northfoto
Larry Howell és Spencer Magleby, a BYU mérnökprofesszorai először az űrkutatás területén alkalmazták az origami sajátos eljárásait, aminek segítségével gazdaságosabban tudtak az űrbe bocsátani nagyobb objektumokat. Ezt a tudást emelték át a professzorok az orvostudomány szférájába.

Azon dolgozott a duó Brian Jensen professzor és hallgatói segítségével, hogy minél kisebb sebészeti eszközöket fejlesszenek, amelyek olyan apró heget hagynak az emberi testen, hogy azok képesek maguktól begyógyulni, varratok nélkül.

- Az egész koncepció arra épült, hogy kisebb és kisebb bemetszéseket próbáltunk létrehozni a testen - mondta Howell. - Ennek érdekében olyan apró eszközöket fejlesztettünk, amelyek egy apró vágáson keresztül juttathatók a testbe, majd ott specifikus sebészi eljárásokat végezhetnek el.

A kutatásuk érdekében a BYU szorosan eggyüttműködött az Intuitive Surgical nevű vállalattal, akik világelsők a robotizált operációk területén. Ez az együttműködés pedig nem jöhetett volna létre a Fehér Ház támogatása nélkül.
Fotó: Northfoto
A kutatók elmondták, hogy munkájukat az inspirálta, hogy a sebészeti eszközök területén az ipar elért egy bizonyos határt, amit nem képes átlépni, nem képes tradícionális formatervezés útján apróbb eszközöket létrehozni. A BYU csapata kiiktatta a mozgatóillesztéseket, és helyette az origami belső dinamikáját utánozva hozták létre az új eszközök mozgató mechanikáját.

- Ezek az apró eszközök új lehetőségeket nyitnak meg előttünk, és talán egy nap olyan kis dolgokkal is fogunk tudni dolgozni, mint az idegsejtek - mondta Magleby. - Az origami inspirálta ötletek valóban segítenek abban, hogy lássuk, miként kicsinyíthetünk és egyszerűsíthetünk dolgokat.

Az egyik ilyen elven működő találmányuk egy robotikus szike, amely annyira apró, hogy egy 3 milliméteres résen is átfér, ami körülbelül akkora, mint két húsz forintos egymásra téve.

A BYU csapata a mostani projektjükön kívül egy olyan orvosi eszközt is kifejlesztettek, amelyet egy apró bevágáson át juttattak kilapítva a testbe, majd ez bejutva két egymáson gördülő felületté tágul, amely képes a gerincoszlop mozgását utánozni.

Borzasztó izgalmas az origami alapelveit felhasználni az orvostudományban.


- Azok, akik űrhajókat terveznek, apró és kompakt tárgyakat állítanak elő, mert a hely igencsak értékes, ám a világűrbe kijutva óriási termékekre van szükség: kiterjedt napelemeket és antennákat - magyarázta Magleby. - Az alapötlet itt is ugyanaz: szeretnénk valamit annyira lekicsinyíteni, hogy bejuttassuk egy vágáson, majd amint bent van, azt szeretnénk, ha sokkal nagyobb lenne.