Legalább negyvenhét embert vettek őrizetbe az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni nagyszabású taxistüntetéseken egy nyugat-mexikói városban - tájékoztatott helyi idő szerint kedden az ügyészség.
A Jalisco szövetségi állam fővárosában, a 4,5 millió lakosú Guadalajarában lezajlott tiltakozásokon több mint kétezer taxisofőr vett részt, akik kedd reggeltől fogva úttorlaszokkal akadályozták a közlekedést.

A nap folyamán összetűzések alakultak ki a taxisok és a torlódás miatt felbőszült utazóközönség között. A szemben álló felek kövekkel és téglákkal dobálták egymást.

Az incidensekben egy rendőr megsebesült és több jármű megrongálódott.

Eduardo Almaguer jaliscói főügyész Twitter-oldalán közölte, hogy a demonstrációkon rendzavarás miatt fogták el a hatóságok a negyvenhét embert.

Az amerikai Uber ellen több országban felemelték szavukat a hagyományos taxisofőrök, akiknek érvelése szerint a közösségi szolgáltatás hátrányos versenyhelyzetet teremt számukra. Februárban Kijevben és Londonban, januárban Budapesten tüntettek a szolgáltatás ellen. Mexikóban is azt róják fel a Google óriáscéghez tartozó start-up vállalkozásnak, hogy megkárosítja a taxisokat.

Az Uber jelenleg nyolc mexikói szövetségi államban van jelen, hétfőn pedig bejelentette, hogy az ország további hat városára terjeszti ki szolgáltatásait.

MTI