Megvétózta Orbán Viktor, hogy migránsokat telepítsenek át Törökországból Európába - cikkünk folyamatosan frissül.
Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak - értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban - legkésőbb júliusig - eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.
Az Európai Tanács által közreadott kép Orbán Viktor magyar (b) Robert Fico szlovák (b3) Bohuslav Sobotka cseh (j3) és Beata Szydlo lengyel miniszterelnökrõl (k háttal) a visegrádi csoport vezetõinek megbeszélésén amelyet az Európai Unió és Törökország vezetõinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozója elõtt tartottak.
A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Egy másik vitatott pont a török javaslatok között az az elv, hogy egy még ki nem jelölt határidő után minden szíriai bevándorlót, aki  szabálytalanul lépte át az Európai Unió határát, Törökország visszavesz, de csak akkor, ha „cserébe” egy másik szíriai menekültet az Európai Unió törvényesen átszállít az EU-ba.

Az Európai Tanács szóvivője közzétette, hogy a tárgyalásokban rövid szünetet tartanak, hogy átdolgozzák a megállapodástervezetet. Jelenleg kisebb csoportokban folytatják az egyeztetést.



Orbán korábban is ezt mondta

"Az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen" - ezt mondta Orbán Viktor az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt. "Helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges", hogy senki nem léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába - mondta. "Szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen". Mint mondta, "nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen" - mondta a találkozó kezdete előtt Orbán Viktor.

A javaslat lényege

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét.

Az EU azzal is segítené Törökországot, hogy - legkésőbb júliusig - eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Cserében Törökország ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot. Az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

Feltehetőleg holnap folytatódik a tárgyalás

A szünet után 28-as körben ülnek össze az uniós állam- és kormányfők, majd újból szemtől szemben tárgyalnak a török miniszterelnökkel. Elképzelhető, hogy hétfő éjszaka nem tudnak megegyezni a vezetők, és a következő napokban a tagállamok nagyköveti szinten folytatják az egyeztetést Brüsszelben.

Részletek később