Önkényuralmi jelkép használata miatt bűnösnek mondta ki és egy évre próbára bocsátotta a székesfehérvári járásbíróság csütörtökön egy férfit, aki február 6-án a városban tartott Becsület napja elnevezésű rendezvényen SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt. A férfi fellebbezett az ítélet ellen.
A Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség állította bíróság elé a büntetlen előéletű férfit. A nyomozók február 12-én fogták el, beismerő vallomást tett. Cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására.

A rendezvényen a férfi a második világháborúban a náci német hadseregben rendszeresített kabátot viselt, amelynek gallérja jobb oldalán az önkényuralmi jelképnek minősülő SS-jelzés volt látható. A férfi ebben a ruházatban a menet elején haladt a város Fő utcáján.

A rendőrséghez sok, a rendezvényt kifogásoló bejelentés érkezett. A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy szélsőséges és gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen a település.


Az MSZP feljelentést tett az ügyben. A Demokratikus Koalíció városi szervezete mélyen elítélte azt a gyalázatot, amelynek Székesfehérvár otthont adott. 

Február 6-án, az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.