Reggel újabb taxistüntetés kezdődött, amely a jelenlegi állapotok szerint péntek este 8 óráig is eltarthat. A taxisok ezúttal azt szeretnék elérni, hogy a januári demonstrációk során kivívott jogszabályokat a hatóságok szigorúan tartassák be az Uberrel.
A demonstráció részleteit a szervezők előre egyeztették a rendőrséggel. Maga a tüntetés 9 órakor kezdődött, ezért a demonstráción részt vevő taxisok 8 órától kezdve gyülekeztek a Hősök terén. Innen rendőri felvezetéssel 8:45-kor négy különböző helyszínre vonultak ki: a Budapesti Közlekedési Központhoz, a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, az amerikai nagykövetséghez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hajtott a négy különböző csoport.

Célok és a forgalomkorlátozás

Az amerikai nagykövetség kivételével a három helyszínen a taxisok petíciót nyújtottak be (melynek szövege itt olvasható). A taxisok azt szeretnék elérni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium utasítsa a BKK-t, a rendőrséget, a közlekedési hatóságot és a NAV-ot az Uber sofőrökkel szembeni szabályozások betartatására. A rendőrségtől azt várják, hogy a BKK-val együttműködve ellenőrizzenek, a közlekedési hatóságtól azt, hogy minden esetben indítsa meg a szabálysértési eljárást az Uber sofőrök ellen.

„Gyakorlatilag nincs más kérésünk, mint hogy a hatóságok az általuk hozott jogszabályokat tartassák be. Semmi mást nem kérünk: ugyanúgy, mint ahogy velünk teszik, mással is tegyék meg.” - mondta Horacsek Róbert, a tüntetés szervezője és szóvivője.

Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz érkező csoport azt is szerette volna elérni, hogy a mai napra egyeztessenek egy tárgyalást – erre egyelőre még nem kaptak időpontot.

Az amerikai nagykövetség azért került be a célpontok közé, mert az Uber tulajdonosa eredetileg amerikai – itt figyelemfelhívó tacepaókkal hirdették követeléseiket.

A figyelemfelhívó demonstrációra kapott engedély este 8 óráig tart, de ha szükséges, a taxisok meghosszabbítják. A mai események alapján döntik el, meddig maradnak.

„Négy napos ünnep következik, nem akarunk a lakosság és a közlekedők idegeire mászni, ezért számukra elég szimpatikusan csak a parkoló- és buszsávot foglaltuk le. Ezt egyébként előre egyeztettük a rendőrséggel, az ő meglátásuk szerint is ez volt a legjobb megoldás a helyzetre. Jelenleg most mi is várakozó állásponton vagyunk.”
Kevés tüntető, homályos jövő

Délelőtt 11 óra környékén tizenöt taxi állt a Bajcsy-Zsilinszky út parkolósávjában – ez lényegesen kisebb szám a januári tüntetéssorozat részvevőiéhez képest. Mint Horacsek Róbert elmondta, ők sem igazán értik, miért vannak ilyen kevesen, hiszen a kedd-szerdai előrejelzések pozitívak voltak: több taxitársaság is engedélyt adott az alkalmazottainak, hogy részt vegyenek a demonstráción.

„Ehhez képest elég kevesen vagyunk, ez tény, de ígéretet tettünk, hogy minél kevesebb fennakadást fogunk okozni, tehát ezt jelen pillanatban sikerült tartani. A másik része az, hogy szinte már hagyományszerű, hogy a taxis rendezvények, demonstrációk kapcsán mindig is későn ébredt a taxistársadalom, ezért bízunk benne, hogy a délutáni órákra kicsit felszaporodik a létszám.”

Mint a szervező elmondta, nehéz megjósolni, hogy mit hoz a mostani megmozdulásuk. Szerinte a januári tüntetést követő időszakban egy viszonylag pozitív tárgyalássorozaton vettek részt a Fejlesztési Minisztériummal, ahol számukra kedvező jogszabályi hátteret alkottak. Most azonban azt szeretnék kivívni, hogy az ebben foglaltakat a gyakorlatban is tartassák be a hatóságok a konkurens céggel – enélkül ugyanis nem sokat ér a szigorú szabályozási keret.

A mostani demonstráció nemcsak a közvéleményt, hanem némiképp a taxistársadalmat is megosztja – péntektől lépnek ugyanis életbe azok a szigorú törvények az Uberrel szemben, amelyek kidolgozását a januári tüntetéseknek köszönhetően kezdték meg. Ezek alapján például az engedély nélkül taxizók akár 300 ezer forintos pénzbírságot is kaphatnak. Amennyiben indokolt, a minisztérium kész újabb szankciók bevezetésének lehetőségét is mérlegelni.

Emiatt sok taxis úgy gondolja, hogy rossz időben jött a tüntetés – ezért sokan nem is vesznek részt a demonstráción, hanem kivárják a holnapi nap eredményeit. A Főtaxi például előre közölte, hogy egyetlen taxissal sem képviselteti magát a demonstráción.

„Ezek a tárgyalások nem az utcán tüntetve, hanem az íróasztalok mögött fognak eldőlni.” - mondta egy taxis, aki nem értett egyet a februári demonstrációval.