Az egészséges táplálkozás híveinek köszönhetően a zab egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is; a dietetikusok és a táplálkozási szakemberek véleménye szerint a zab méltó eleme lehet a kiegyensúlyozott étrendnek. 
Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen magas B- és E-vitamin tartalommal rendelkezik, de tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot is. A teljes kiőrlésű zab vagy zabpehely gazdag tápanyagforrásnak tekinthető, ráadásul különböző fogások készíthetők a segítségével, legyen szó a legegyszerűbb zabkásáról, egy összetett főételről vagy akár egy születésnapi zabtortáról.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani a zabot?

Az utóbbi években a zab számos kutatás tárgyát képezte; ezek a kutatások rendszerint a zab jótékony élettani hatását igyekeztek bizonyítani vagy épp cáfolni, a legtöbb esetben egy-egy bizonyos betegségre vagy hatásra fókuszálva – mondja az igyteljesazelet.hu szakértője.

A zab béta-glükán tartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét, segítve ezzel a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését.

A zab a gabonákhoz hasonlóan legnagyobb mennyiségben szénhidrátot tartalmaz, ami lassan felszívódó, összetett szénhidrát, tehát ideális megoldást jelent a kiegyensúlyozott energiaellátás biztosítására. Az ilyen formában elfogyasztott szénhidrát kiválóan alkalmas az erőnlét és az állóképesség fokozására. A zab más gabonáknál nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét. Megtalálható benne az úgynevezett béta-glükán, ami a  vér koleszterinszintjének csökkentésében játszik fontos szerepet. Emellett élelmi rosttartalmának köszönhetően az emésztőrendszer egészségéhez is hozzájárul.

A zab kiválóan alkalmazható fogyókúrában is A magas rosttartalomnak köszönhetően a zab szénhidráttartalma lassan szívódik fel.. Ennek köszönhetően képes tartós teltségérzetet biztosítani, illetve a táplálkozás korai szakaszában a teltség érzetét kelteni. Ilyen módon elkerülhetjük a túlevést még akkor is, ha kifejezetten éhesen ültünk az asztalhoz. 

A durva rostos héjnak köszönhetően a zabpakolás kiválóan alkalmazható bőrradírként is, hiszen hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket. 

A zab rendszeres fogyasztásával hatalmas lépést tehetünk az egészséges táplálkozás irányába; éljünk ezzel a lehetőséggel és tapasztaljuk meg a jótékony hatásait!