Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a keddi brüsszeli robbantásokkal összefüggésben - közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője.
Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet. 

Kedden összesen tizenkét menetrend szerinti repülőjárat közlekedett volna Bécs és Brüsszel között, ezek közül kettő felszállt, a többi tízet törölték. Az osztrák fővárosból reggel 7 órakor indult egy gép Brüsszelbe, amely azonban Frankfurtban tudott csak leszállni, Bécsben pedig röviddel fél kilenc után landolt egy, a belga fővárosból érkező gép. 

A belügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a belgiumi illetékesekkel. A robbantásoknak jelen állás szerint nincs osztrák áldozatuk. A külügyminisztérium az utazókat arra kéri, hogy a helyi hatóságok biztonsági utasításait kövessék, és informálódjanak az aktuális helyzetről. 

Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár közös közleményben ítélte el a Brüsszelben történteket, gyáva és barbár tettnek nevezve a merényleteket, és az európai demokratikus értékek közös védelmére szólítottak fel. 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében megdöbbenését fejezte ki a robbantásokkal kapcsolatban, és arról tájékoztatott, hogy a bécsi külügyminisztériumban válságtörzset állítottak fel.

Forrás: MTI