A Humane Society International nevű állatvédő szervezet bejelentette, hogy sikerült bezáratniuk egy dél-korai kutyafarmot. A farm egyike volt annak a számtalan tenyészetnek, amelyek a dél-koreai kutyahúskereskedelmet szolgálják ki.
Fotó: Europress - Chung Sung-Jun / Getty Images
Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy több délkelet-ázsiai országban is szokás kutyahúst enni, de a kutyatenyésztő farmok leginkább Dél-Koreában jellemzőek. A Koreai-félszigeten évente 2,5 millió kutyát esznek meg, az Animal Welfare Society szerint pedig a kutyahús-kereskedelem 2 milliárd dolláros üzletág. A kutyahúsra tehát óriási a kereslet, amit a farmok önmagukban nem tudnak kiszolgálni, ezért sokszor a gazdáiktól lopják el a kutyákat.

Az állatvédő aktivisták szerint a kutyahús fogyasztása nemcsak kegyetlen, hanem az emberi egészségre is ártalmas tradíció. A kutyákat borzasztó körülmények között tartják fogva és szállítják a kereskedők, és azt sem ellenőrzik, hogy egészségesek-e.

A Humane Society International már számos akciót hajtott végre Dél-Koreában a kutyahús-kereskedők megfékezésére. Sokszor támadnak a kutyákat szállító konvojokra, a kutyatenyésztéssel foglalkozó dél-koreaiaknak pedig segítenek, hogy farmjukat növénytermesztésre alakítsák át. A Mashable-nek a szervezet szóvivője azt mondta, hogy a fiatalabb generációk körében nem annyira népszerű már a kutyahús fogyasztása, ami nyitottabbá teszi a farmereket arra, hogy másból próbáljanak megélni.

Az utóbbi években hatósági szigorítások is történtek, 2007-ben például elfogadtak egy állatvédelmi törvényt, a szabályozás azonban még mindig ellentmondásos, és a feketepiac is virágzik.

A most megmentett 64 kutya egy olyan farmról származik, amely nincs messze a 2018-as olimpiai játékok helyszínétől. A farmon összezsúfolva, kis ketrecekben tartották a kutyákat, a sérüléseiket nem látták el, a betegségeiket pedig nem kezelték. Az állatvédők szerint az összes kutyára halál várt volna. A kutyák lemészárlásának pedig nincsen bevett módja: van, amelyiket elektromossággal végzik ki, míg másokat megfojtanak, felakasztanak, vagy éppen halálra vernek. Dél-Koreában sokszor meg is kínozzák a kutyákat, mert azt gondolják, hogy a haláluk előtt elszenvedett fájdalom javítja az ízüket.

Amíg üzemelt a farm, 250 kutyát tartottak rajta, fajtisztákat és keverékeket egyaránt. A most megmentett 64 kutyát örökbe fogják adni, és a többiekre is ez a sors vár az elkövetkezendő hónapokban. Az első két kutya, két labradorkeverék kölyök, pénteken utazott San Franciscóba új gazdájukhoz. A többieket állatorvosok vizsgálják.

A Humane Society International tavaly 235 kutyát mentett meg öt farmról, és egy részüket más állatvédő szervezetekkel összefogva az USA-ban és Kanadában adták örökbe.

A mostani akcióról készült videó: