Rekordhosszúságú nyomozás után tartóztatták le azt az 55 éves férfit, akiről azt gondolják, hogy 1980-ban megölt egy középiskolás lányt az amerikai Maine államban.
Fotó: Maine State Police / Twitter
Philip Scott Fourniert pénteken vették őrizetbe egy 36 évvel ezelőtti gyilkosság vádjával: a rendőrség szerint ő ölte meg a 16 éves East Millinocket-i Joyce McLaint még 1980-ben. Fournier 19 éves volt a gyilkosság idején, és többször is kikérdezték az ügyben, de nem találtak ellene elég bizonyítékot. Fournier néhány rokonának pedig vallott is arról, hogy része volt McLain halálában.

A középiskolás focista Joyce McLaint 1980. augusztus 8-án látták utoljára élve, mikor elindult kocogni. Két nappal később az iskola mögött találták meg a holttestét. A lány meztelen volt: mindössze zoknit és futócipőt viselt, kezei pedig hátra voltak kötözve. Koponyája szét volt zúzva, a nyomozási jegyzőkönyvek szerint többször megüthették egy nehéz tárggyal.

Fournier már akkor gyanús volt a rendőröknek, mert nem sokkal a lány eltűnése után ellopott egy olajszállító kamiont, mintha menekülni akart volna. A Fox News szerint több szemtanú is állította, hogy látta annak a helynek a környékén, ahol a lány kocogott, és ahol a testét megtalálták. Az ügy ennek ellenére évtizedekig lezáratlan maradt.

Robert Williams, Maine állam rendőrségének vezetője azt mondta, hogy Joyce McLain testét 2008-ban exhumálták, és új módszerekkel kezdték vizsgálni. Azóta a bűnügyi labor és a nyomozók az ügyészséggel együttműködve újra átnézték az ügy régi és új bizonyítékait, ami elvezetett Fournier megvádolásához.

A férfi egyébként többször is volt már börtönben: 1979 és 1984 között háromszor ült betörés miatt, 2009-ben pedig hat és fél évre ítélték gyerekpornó birtoklása miatt. A bíró az ítélet kihirdetésekor azt is megemlítette, hogy Fournier neve felmerült a McLain-gyilkosságban.

A Huffington Post szerint ez volt a második leghosszabb gyilkossági nyomozás, amelyet végül állami szinten sikerült lezárni az USA-ban.