Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához az MSZP a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két, a vasárnapi boltzárral összefüggő döntése miatt - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
Egyik beadványukban azt kérik a Kúriától, hogy semmisítse meg az NVB azon döntését, amellyel a népszavazást kezdeményező magánszemély - Erdősi Lászlóné - beadványáthitelesítették.

A másik beadványban azt kérik, hogy a szocialista Nyakó István népszavazási kérdéséről hozott NVB-döntést a Kúria semmisítse meg, és hitelesítse a kérdést.

A beadványokat az NVI továbbítja a Kúriának, amelynek kilencven napja van dönteni.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, a Kúriának kiemelten nagy felelőssége van, nemcsak a jogszabályt kell értelmeznie. „A döntése látleletet ad arról, hogy Magyarországon milyen állapotban van a jogállam, lehet-e még jogállamról beszélni” – mondta.

Szerinte február 23-án törvénytelenség történt az NVI épületének előterében. A fő kérdés továbbra is az, lesz-e népszavazás arról, hogyan akarják nagykorú állampolgárok eltölteni a hétvégéjüket. Az MSZP biztosítani akarja minden magyar állampolgárnak a népszavazás jogát – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Kúria vagy Erdősi Lászlóné vagy az ő kérdését hitelesíti, de hozhat olyan döntést is, hogy mind a kettőt elutasítja. Utóbbi estben az MSZP újra az NVI előtt fog állni – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.  

Lukács Zoltán megismételte pártja álláspontját: nem az az elsődleges kérdés, kik voltak, akik megakadályozták az MSZP-t a népszavazási kérdés leadásában, hanem az, hogy kik küldték őket az NVI-hez.

MTI