A 3D tévé és 3D projektor új fejezetet nyitott a házimozizás élményében. A technológia újszerű, ezért rengeteg olyan kérdést vet fel, amivel kapcsolatban gyakorlati ismeretekkel csak kevesen rendelkeznek. Mindenekelőtt arra érdemes választ keresni, szükségünk van-e egyáltalán 3D technológiára és az milyen élményt biztosít számunkra. Ha úgy döntünk, beruházunk egy ilyen rendszerbe, meg kell találnunk azt a megoldást, ami a leginkább kiszolgálja a saját egyedi igényeinket.
Aktív és passzív 3D

Az aktív és passzív 3D közötti különbségeket relatív nehéz érzékelni, illetve csak abban az esetben vonhatunk le következtetéseket, ha a két technológiát egymás mellett van módunk szemlélni. Az emberi agy képtelen olyan részletességgel megőrizni a képi információt, hogy az bizonyos idő eltelte után is összehasonlítható legyen. Emiatt mindenképpen érdemes ellátogatni egy bemutatóterembe, ahol lehetőségünk van a kellő tájékozódásra és a különbségek megtapasztalására. Mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy az összehasonlítás csak akkor lehet objektív, ha azonos technikával rendelkező, azonos képességű készülékeket hasonlítunk össze.

Érdemes néhány szót ejteni az aktív 3D és a passzív 3D technológiáról. Az alapvető jellemzők és különbségek bemutatása során nem érdemes elmerülni a technológiai mélységekben, azt azonban mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a legfontosabb szempont az otthoni 3D élmény minőségbeli különbsége. A passzív HD technológia használata során a szemüvegek az 1080 pixeles felbontás felét biztosítják számunkra; így a gyakorlatban 540 pixeles képet láthatunk. A minőségi aktív 3D szemüvegek képesek Full 1080p HD élményt biztosítani számunkra. Mindezek mellett a passzív szemüvegek használata esetén megjelenhetnek vízszintes fekete vonalak, illetve a nem megfelelő nézőszög is ronthatja a képminőséget. Aktív 3D szemüveg használata esetén ilyesmitől nem kell tartani.

A 3D projektor minősége is fontos

A lejátszó és a szemüveg minősége mellett kiemelt jelentőséggel bírhatnak a 3D projektor képességei. A bestbyte.hu szakembere szerint akkor érdemes professzionális minőségű lejátszóra költeni, ha rendelkezésre áll egy jó minőségű TV vagy egy 3D projektor. Jelen esetben is érvényes az alapigazság, miszerint a rendszer erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg.

Tehát az alap mindenképpen egy professzionális 3D projektor kell legyen, ha a filmezés igazi élményét szeretnénk biztosítani magunknak. Csak ezután következzen a jó képességű lejátszó beszerzése. A kiválasztást viszont bonyolítja, hogy a lejátszók megítélése erősen szubjektív lehet; egyetlen termék kapcsán sem állíthatjuk, hogy az biztosítja a legnagyobb élményt. Sokan sokféle lejátszót minősíthetnek a legjobbnak, ezért mindenképpen érdemes alaposan szemügyre venni a piac kínálatát. Mint említettük, az összehasonlítást csak bemutatótermekben vagy nagyobb szaküzletekben tehetjük meg.

A jelenleg forgalmazásban lévő 3D projektorok többsége aktív technológiát, illetve aktív 3D szemüveget használ. Ezek a szemüvegek olyan aktív „lencsékkel” rendelkeznek, amelyek a valóságban tulajdonképpen speciális LCD panelek. Az aktív technológia kulcsa a a szemüveg és a 3D projektor rendkívül pontos szinkronizálásában rejlik; a jobb és bal oldali „lencse zárás” csak akkor lehetséges, ha mindkettő eszköz tökéletesen látja el a feladatát. Ez szükséges a 3D projektor által biztosított moziélmény eléréséhez. Mindezek tudatában érdemes a minőségi termékeket részesíteni előnyben.