A hideg téli hónapoknak már végleg búcsút mondhatunk, és hamarosan végre beköszönt az igazi, napsütéses tavasz. Ilyenkor még azok is szívesen kimozdulnak a szabadba, akik egyébként előszeretettel töltik idejüket a négy fal között. A természet újraéledése, és az első melengető napsugarak hatására pozitívabban szemléljük az életet, és hajlamosak vagyunk közlekedés terén is kissé elrugaszkodni a valóságtól.
Nem véletlen, hogy a tavasztól őszig terjedő időszakban sokkal több balesetre lehet számítani az utakon, mint telente. Míg a hidegben főként a téli gumi hiánya okozza a problémát, addig tavasszal és nyáron inkább tehető felelőssé a balesetekért és koccanásokért az emberi tényező.

Ne feledkezzen meg a nyári gumiról!

Sokan azt gondolják, hogy nyáron téli gumival maximálisan biztonságos az utakra gurulni, és éppen ezért megspórolják a gumicserét. Rendszerint ők azok az autósok, akik ősszel felháborodva veszik észre, hogy a téli szett bizony teljesen elkopott, és alkalmatlan a hideg aszfalton történő autózásra. Nem véletlen hívják fel a szakemberek a figyelmet arra, hogy mindig az évszaknak megfelelő abronccsal legyen felszerelve a gépjármű, hiszen ezen a közlekedés biztonsága múlhat. A nyári szett merőben eltérő jellemzőkkel bír, mint a téli.

A legalább 2-2,5 mm-es profilmélységgel bíró nyári gumik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megvalósuljon az aquaplaning ellenállás, ideális legyen a féktávolság és az úttartás.

Kötelező biztosítás vagy Casco?

A másik kritikus terület a biztosítás, mely kapcsán szintén megéri előre gondolkodni. A netrisk.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a kötelező biztosítás nem minden helyzetre nyújt megfelelő védelmet, ezért megéri a Casco kínálta lehetőségeken is elgondolkodni.

Ha például csak kötelezővel rendelkezünk, úgy az általunk okozott kárt ugyan megtéríti a másik autósnak a biztosító, de a saját gépjárműben keletkezett sérülést kénytelenek leszünk magunk megjavíttatni. Ellenben a Casco kapcsán különféle csomagajánlatok közül választhatunk, ezzel teljes körű védelmet biztosítva az esetlegesen keletkezett anyagi károkra.

Figyeljünk az időjárásra!

Míg telente főként a havas, jeges utak, a hófúvás és a köd okozhatnak problémát, addig síkos utakra nyáron is számítani lehet. A néha percek alatt kitörő viharok jégesővel társulhatnak, és a nedves útszakaszokon nem mindegy, hogy miként választjuk meg a sebességet. Hasonlóképp gondot jelenthet a tikkasztó hőség is, melyre az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is nagy valószínűséggel számíthatunk majd.

Még csak hőségriadó sem kell ahhoz, hogy a forróságban csökkenjen a koncentrálóképesség. Különösen fennáll ennek a veszélye akkor, ha hosszabb autós útra indulunk, vagy munkánkból kifolyólag egész nap vezetünk.

Rendkívül fontos, hogy időnként álljunk meg pihenni, és legalább 2-4 liter víz mindig legyen az autóban, hiszen a folyadékpótlás kiemelt jelentőséggel bír. Mivel a felnőtt emberi szervezetnek körülbelül 75 százalékát víz alkotja, így kétség sem férhet ahhoz, milyen káros hatással van a forróság és a kiszáradás az általános közérzetre és az érzékek működésére. Rosszulléteket és balesetveszélyes szituációkat is elkerülhetünk azzal, ha saját hidratáltságunkra odafigyelünk az utakon. Azonban ahelyett, hogy vezetés közben szórakoznánk a kupakokkal, inkább húzódjunk le egy pihenőhelyen inni.

A biztonságos közlekedés a tavaszi-nyári időszakban is nagymértékben múlik azon, milyen állapotban van a gépjármű, valamint odafigyeléssel gurulunk-e az utakra. A megfelelő biztosítással olyan segítséget tudhatunk magunk mögött, mely a koccanásokból, balesetekből adódó anyagi károkat a kellő mértékben fedezi majd.