Zacher Gábor toxikológus, az M1-nek adott interjút a Törökszentmiklóson történ kábítószeres esetekkel kapcsolatosan. A szakértő szerint nem elég a "dílereket" elfogni, addig ugyanis nem lesz változás, amíg kereslet van az ehhez hasonló szerekre.
Zacher Gábor azt mondja, addig nem lesz változás, amíg a fogyasztók nem változtatnak az értékrendjeiken (Forrás: Szociologia.eu)
A probléma forrását kell megszüntetni, a többi csak tüneti kezelés. Zacher Gábor, az M1-nek adott interjút a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban.

A toxikológus elmondta, hogy nem elég a terjesztőket elfogni, a vásárlóknak kell "jó döntéseket hozniuk", hiszen nem a "dílereken", hanem a fogyasztókon múlik, hogy a kábítószerüzlet él és működőképes.

Addig ugyanis, amíg van kereslet az ilyen termékekre, ha el is kapnak egy terjesztőt, jönni fog helyette egy másik. "A vásárlói oldalon van szükség értékrendváltozásra, hogy merjenek jó döntést hozni az emberek" - mondta a szakértő.

Törökszentmiklóson pár nappal ezelőtt kerültek többen kórházba, köztük két várandós nő is, egy új pszichoaktív szer miatt. Az eset kapcsán nyilatkozott Zacher Gábor, aki felháborítóak tartja, hogy kismamák is használták az anyagot.

Azokat, akik fogyasztottak a veszélyes szerből, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetbe szállították még csütörtök éjjel, illetve péntek délelőtt. Köztük volt a két terhes nő is. Rajtuk azonnal császármetszést hajtottak végre, a babákat pedig Budapestre, az 1-es számú gyermekklinikára szállították.

A toxikológus elmondta, hogy az eset után kórházba kerültek egy bizonyos alfa-PVP nevű szert, illetve pentedront fogyasztottak. Ez a két anyag még két-három évvel ezelőtt jelent meg. Ismert és népszerű is a fiatalok körében. A rendőrség sok esetben foglalja le ezeket a szereket, amelyek külön-külön is életveszélyesek, de együtt különösen ártalmasak a fogyasztókra.