Hangokat utánoznak, emlékeznek egymásra évtizedek után is, néhány még a tükörben is felismeri magát. Kétségtelen, hogy a delfinek egyedülálló dolgokra képesek az állatvilágon belül. Azonban az emberekhez hasonlóan gonoszak is tudnak lenni.
Palackorrú delfin borjával. Fotó: Europress / Justin Sullivan - Getty Images
Számos tanulmányt adtak már ki az elmúlt évtizedekben, elsősorban a palackorrú delfinek intelligenciájáról. Már régóta tudni, hogy a delfineknek teljesen egyedi a hangjuk. Ez azt jelenti, hogy nincs két ugyanúgy "fütyülő" delfin. A delfinek pedig a hang alapján ismerik fel egymást. Az ezzel foglalkozó legújabb tanulmány szerint a fogságban lévő delfinek akár évtizedek után találkozva is felismerik egymás hangját.

Egy 2000-es tanulmány bebizonyította, hogy a delfinek képesek felismerni magukat a tükörben. Úgy derült ki, hogy a kutatók összefirkálták a két fogságban tartott delfin bőrét, azok pedig egyből a tükörhöz úsztak és sokáig nézegették magukon az új mintákat. Ez azonban nem minden, amit tudni érdemes a palackorrú delfinekről. 

Nemi erőszak

Kiderült, hogy nem csak barátságosak, hanem nagyon gonoszak is tudnak lenni. A hím palackorrú delfinek képesek falkákba verődve vadászni a nőstényekre párzási időszakban. Akár 14 hím is összejátszhat és együtt portyáznak, nőstényekre lesve. Ez még nem is hangzik olyan durván, de a kutatók szerint a nőstények egyáltalán nem szeretik az ilyen közösüléseket, mert a hímek nagyon agresszívek ilyenkor. Több kilométeren át képesek üldözni a kiszemelt nőstényt, akit a közösülés előtt farkukkal ütnek akár fejbe, oldalba. Többször meg is harapják ilyenkor a nőstényt.

Egy-egy nőstényt egy év alatt többször is megerőszakolnak ilyen hím csordák. Átlagosan minden negyedik ilyen támadást tud kivédeni, ami annyit jelent, hogy talál egy rést a hímek csapatán, ahol el tud menekülni, és nem érik utol - írja a BBC.

Borjúdobás, borjúgyilkosság

Arról már rengeteg videó került elő, ahogy az orcák feldobálják és felrúgják a vízből az elejtett fókák tetemeit. Ez egyben vadászat, játék és gyakorlás is nekik.

A palackorrú delfinek ehhez képest sokkal borzasztóbb dolgokra is képesek. Más delfinek kicsinyeit ölik meg ugyanilyen módszerrel. Az egyik kutató borjúdobásnak nevezte el az ilyen akciókat. A hím palackorrú delfinek azért ölik meg az ismeretlen borjúkat, hogy anyjukkal párosodhassanak. A nőstény ugyanis szoptatás alatt nemzésképtelen. Ha megölik a borját, leáll a tejtermelés, és a nőstény újra képes utódokat szülni. Ez az, amire a hímek vágynak. Szexuális, egész pontosan fajfenntartási szándékkal ölik meg a kis delfineket.

Az oroszlánoknál is létezik ez a viselkedés. Amikor egy új hím kerül a falkához, azonnal végez a szopós kölykökkel, ha vannak.

Vérfertőzés

Egy 2010-es tanulmány szerint a vérfertőzés és a beltenyészet nem is olyan ritka a palackorrú delfineknél, mint azt korábban gondolták. Azelőtt is tudták, hogy van ilyen, de azt hitték, hogy csak néha fordul elő, a tanulmány szerint sokkal gyakrabban.

Egy 2004-es tanulmány például arról ír, hogy egy BJA nevű delfin 1993-ban közösült a saját lányával, akit 15 évvel korábban, 1978-ban nemzett. Gyakran előfordul olyan is, hogy a már ivarérett hím testvérek fordulnak anyjuk felé, és hármasban közösülnek.