Harc nélkül foglaltak el egy stratégiai jelentőségű kikötővárost a szomáliai iszlamisták pénteken.
Az afrikai ország fővárosától, Mogadisutól mintegy 100 kilométerre délre található Merkából kivonultak a kormányerők és az Afrikai Unió békefenntartói (Amisom). Miután elhagyták a várost, bevonultak az as-Sebáb nevű szélsőséges szervezet harcosai – mondta a térség kormányzója.

A kikötőváros négyévente gazdát cserél: 2008 és 2012 között az iszlamisták tartották ellenőrzés alatt, míg 2012 augusztusa óta a kormányzati erők és az Amisom.

Helyi beszámolók szerint az as-Sebáb erősen felfegyverzett harcosai a bevonulással egy időben megkezdték a lakossághoz intézett beszédeket.

A kikötőváros megszerzésével a szélsőségesek újra tengeri kijárathoz jutottak, amelynek segítségével becsatlakozhatnak az országban élénk szénkereskedelembe, és így újabb bevételeik lesznek.

Az iszlamistákat 2011 közepén elűzték a szomáliai fővárosból, illetve a legtöbb általuk birtokolt területről az afrikai ország déli és középső részén. De az as-Sebáb még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahol gyakran követnek el öngyilkos merényleteket – írja az MTI.