Egy öreg vietnami taxisofőrt ejtettek túszul azok a rabok, akik januárban szöktek meg a Santa Ana-i börtönből. A férfi elmesélte, hogy milyen kalandokban volt része a fegyencekkel töltött egy hét alatt. Arról is beszél, hogy az életét a szintén vietnami származású szökött fegyenc mentette meg - értesült a faktor.hu.
Ma azt hitte, hogy nem fogja túlélni. Forrás: youtube-wochitNews
A Faktor is írt korábban arról, hogy január 22-én három rab szökött meg a kaliforniai Orange megyei börtönből. Mindhárman súlyos bűncselekményekért ültek és az ítéletre vártak. Az egyik rabot egy héttel később, a másik kettőt pedig egy nappal azután kapták el a rendőrök.

A rabok egy 74 éves taxisofőrt ejtettek túszul amikor menekültek. Az idős férfi arra számított, hogy nem éli túl az emberrablást. Egyikük egy pisztolyt nyomott a gyomrába és úgy kényszerítette, hogy velük menjen. Aztán pár nappal később ugyanannak a fegyencnek köszönhette meg, hogy életben maradt.

Long Hoang Ma pár órával a szökés után vette fel az autójába a három férfit. Aztán az egyik rab, Bac Duong elővette a pisztolyát és az idős sofőr gyomrába nyomta. Később, az együtt töltött napok alatt Duong úgy szólította a férfit, hogy: Bátya. Mindketten Vietnamból érkeztek az Egyesült Államokba.

Végül Bac Duong volt az, aki szabadon engedte a férfit abból a San Jose-i motelből, amiben az embervadászat alatt húzták meg magukat.
A három szökött rab: Tieu, Nayeri és Duong.
A szívem mélyén úgy érzem, hogy Bac Duong mentette meg az életem. Kimondhatatlanul hálás vagyok neki. Azt hittem, hogy meg fogok halni - mondta Long Hoang Ma vietnami nyelven az újságíróknak. A férfi ugyanis csak nagyon keveset beszél angolul. Nem tudta, hogy melyik pillanatban ölik meg, miközben 640 kilométert vezetett a három erőszakos bűnözővel az autójában.

A rabok Long Hoang Ma személyi igazolványát használták a szoba kibérléséhez. Szintén ezzel az igazolvánnyal vették fel azt a 3 ezer dollárt is, amit az egyik rab, Nayeri anyja küldött nekik.

Amikor biztonságban érezték magukat, Duong Bac azt mondta a férfinak, hogy Nayeri és a harmadik társuk Jonathan Tieu azt tervezik, hogy megkötözik a Home Depotban vásárolt kötéllel és utána megölik a taxisofőrt.

Duong a saját életét is féltette, miután összeveszett Nayerivel, aki véresre verte a 43 éves rabtársát.

Nagyon gyenge az angolom, de Nayeri azt ordibálta, hogy: Bumm öregember, Bumm öregember! Aztán egymással verekedtek. Bac rettegett tőle - mondta Long Hoang Ma. Ez január 28-án történt. Egy nappal korábban Santa Cruzba utaztak. A tengerparton ellökdösték a móló végéig és Nayeri készített egy szelfit. Csak hárman voltak a képen, Nayeri, Ma és Tieu. Bac Duongot lehagyták róla.
Duong, miután feladta magát. Forrás: youtube-wochitNews
Visszafelé másik úton mentünk. Sokáig autóztunk csak körbe és körbe. Amikor visszaértünk a motelbe, tudtam, hogy még egy napig életben hagynak - mondta a férfi. Másnap Duonggal együtt visszamentek Santa Anába, ahol Duong feladta magát. Nayerit és Tieut egy nappal később fogták el a rendőrök San Jose-ban. Egy hajléktalan férfi felismerte az utcán azt a kisteherautót, amit köröztek a rendőrök az emberrablás miatt.  

A hajléktalan, Matthew Hay-Chapman arról beszélt az újságíróknak, hogy ugyan a parkban alszik, de azért követi a híreket, és így ismerte fel az autót. Ezért a 140 ezer dolláros nyomravezetői díjat is megkaphatja.  

Long Hoang Ma-nak nyolc unokája van és a Dél-Vietnami hadseregben századosi rangban szolgált a háború alatt. Egy vietnami nyelvű újságban hirdeti a taxicégét, onnan rendelte meg Duong január 22-én. Elmentek a Target szupermarket lánc egyik üzletébe, utána pedig egy mosodába. Duong azt mondta, hogy szükségük van rá és segíteni fog nekik egy pár napig, aztán elővette a pisztolyt.

Pizzát ettek, sört és whiskyt ittak

Naery átvette a kormányt és egy Rosemeadi motelbe mentek. Másnap reggel Duog bekapcsolta a tévét és a saját körözési fényképeiket nézegették benne – írta a Guardian. Délután Duong lopott egy fehér furgont és egy másik rendszámtáblát hozzá. Három éjszakát töltöttek abban a motelben.

Amikor autózgattak Duong és Ma mentek a taxival, Nayeri és Tieu a lopott furgonnal. Esténként pizzát, sült rizst és spagettit ettek és minden este megittak két rekesz Heinekent és egy üveg Jack Daniel’s whiskyt.
Tovább taxizik az idős férfi. Forrás: youtube-wochitNews
Azon az estén is részegek voltak, amikor összevesztek egymással. Másnap reggel Nayeri elment kötelet venni Tieuval, de a pisztolyt Duongnál hagyták. A következő nap, amikor újra egyedül voltak, Duong fogta a pisztolyt és a taxiba parancsolta Ma-t. A férfi biztos volt benne, hogy meg fogja ölni. Ehelyett azt mondta neki, hogy irány dél és visszamentek Santa Anába.

Azóta a férfi már újra mosolyog a Hondája kormánya mögött. A taxiján még ott vannak a sárga matricák, amiket a rendőrök ragasztottak fel, amikor az ujjlenyomatokat rögzítették róla. A műszerfalon pedig egy Buddha figura vigyorog az utasokra.

Végig itt volt velem. Azt hiszem, hogy szerencsét hozott - mondta nevetve az újságíróknak Long Hoang Ma.