Tortával dobták meg egy moszkvai étteremben Mihail Kaszjanovot, az orosz ellenzék egyik vezéralakját egy héttel az után, hogy fenyegető videót tett közzé róla Ramzan Kadirov csecsen elnök.
Mihail Kaszjanov - fotó: Europress - AFP / Michal Cizek
Az orosz média híradásai szerint a tortás támadás kedd este történt. Kaszjanov egy moszkvai belvárosi étteremben vacsorázott, amikor néhány ismeretlen ember lépett be az étterem ajtaján, odament a politikus asztalához, majd egyikük közvetlen közelről tortát dobott az arcába, fenyegető kijelentések kíséretében.

Egy héttel korábban Ramzan Kadirov csecsen elnök az Instagram-oldalán egy videót jelentetett meg, amelyen Kaszjanov egy másik ellenzékivel, Vlagyimir Kara-Murzával együtt célkeresztben látható.

"Kaszjanov megérkezett Strasbourgba az orosz ellenzék pénzéért. Aki nem érti, az majd meg fogja érteni!" - ez volt olvasható a videóhoz csatolt feliraton.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán moszkvai sajtótájékoztatóján elítélendő cselekedetnek és huliganizmusnak nevezte a tortadobálást. Azt mondta: senki se keressen összefüggést a huligánok támadása és a csecsen vezetés között.

Mihail Kaszjanov 2000-2004 között volt Oroszország miniszterelnöke, előtte pedig pénzügyminiszter. Jelenleg az RPR-Parnasz nevű ellenzéki tömörülés vezetője, amelynek társelnöke volt az egy évvel ezelőtt Moszkvában meggyilkolt Borisz Nyemcov. Kaszjanov az orosz elnök, Vlagyimir Putyin bírálója, és Borisz Nyemcov is az volt - írta az MTI.