Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy dél-baranyai falu polgármestere ellen.
A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz 2011-ben beadott pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást kért egy alsó tagozatos iskola újraindítására. A polgármester ennek kivitelezésére megállapodott egy gazdasági társaság vezetőjével, amelyet utólagosan hoztak létre valótlan tartalmú számlák kiállítására.

A cég 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik gazdasági társaságtól is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló, szintén valótlan tartalmú számlát. Az ügyészség szerint 7,6 millió forint jogosulatlan támogatást vettek igénybe.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjával is kötött szerződést a kistérségi Start-munka mintaprogramban való részvételről. Erről a polgármester szintén benyújtott valótlan tartalmú számlákat, és jogosulatlanul vett igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ennek leplezésére a valótlan tartalmú számlák kerültek az önkormányzat könyvelésébe. Az ügynek még három vádlottja van, ők az ügyészség szerint bűnsegédként vettek részt a bűncselekményekben – írja az MTI.

Sajtóértesülések szerint Siklósnagyfalu polgármestere ellen emeltek vádat. A Magyar Nemzetnek a független Kosztics József ezt meg is erősítette.