Egy ideig úgy tűnt, egyre kevesebb a disznó Magyarországon, de néhány éve megállt a csökkenés, és ma már körülbelül 3,2 millió disznó van az országban. Ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta el szombaton Derecskén, egy disznótoron.
Fazekas Sándor a nyolcadszor megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI-nek elmondta, hogy már érzékelhető, hogy 5 százalékra csökkent a  a sertéshús általános forgalmi adója, azóta többen vesznek disznóhúst.

A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság. A kedvező tapasztalatok miatt csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is.

Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mondta Fazekas Sándor. A miniszter örömmel beszélt a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzéséről is. Szerinte fontos a tudást az ágazatban, és ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.     

A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot szán a magyar kormány - írta az MTI.