Szombaton a szíriai külügyminiszter azt mondta, hogy mindenféle katonai beavatkozást agressziós cselekménynek fog tekinteni, ha azt a damaszkuszi kormány beleegyezése nélkül hajtják végre.
Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Safin Hamed
Valíd Moallem szír külügyminiszter azt mondta, ha bármelyik ország a szíriai kormány engedélye nélkül avatkozik a harcokba, a csapatok katonai „fakoporsóban” fognak hazatérni. Szíria ugyanis ellenlépéseket fog tenni a közbeavatkozó csapatok ellen. A miniszter ezzel a figyelmeztetéssel a szaúd-arábiai és a török szárazföldi csapatok esetleges bevetésére utalt.

A szaúdi védelmi tárca csütörtökön jelentette be, hogy Szaúd-Arábia szárazföldi egységeket küldhet Szíriába az Iszlám Állam ellen, ha az Egyesült Államok vezette háborús koalíció ilyen döntést hoz. Több ezer, különleges kiképzésű katonát küldenének az országba. A The Guardian értesülései szerint Szaúd-Arábia Törökországgal koordinálná katonai tevékenységét.

Az ilyen hadművelettől Oroszország is óva intette Szaúd-Arábiát. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke pénteken azt mondta, hogy a szíria konfliktust csak bonyolultabbá tenné, ha Szaúd-Arábia is részt venne szárazföldi hadműveletekben.

A külügyi bizottság elnöke szerint Oroszország többször is figyelmeztetett már arra, hogy külföldi fegyveres erők bevetéséhez Szíriában "a legitim hatalommal rendelkező szuverén állam" hozzájárulása szükséges. Azt mondta, hogy a fegyveres erők bevetése azt jelenti, hogy katonai erővel próbálják megdönteni Szíria legitim kormányát.

A szíriai kormányerők közben orosz támogatással és a Hezbollah síita fegyveres szervezet segítségével előrenyomultak az észak-szíriai Aleppó tartományban. A kormányerők a hét közepén áttörtek a felkelők ostromgyűrűjén, agy elérhettek két síita faluba, Nubulba és Zahrába.

A szír kormányerők aleppói akciója miatt mintegy 20 ezer szíriai migráns gyűlt össze a török határon. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy mindenkiről gondoskodni fognak, de a migránsok további hullámára kell számítani, így akár 50 ezer ember is lehet majd a lezárt határövezetben.

Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) igazgatója azt mondta, hogy a migránsok rendkívül rossz körülmények között vannak, a gyerekek és a nők is sátrakban vagy a szabad ég alszanak éjjel.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szombaton azt nyilatkozta, hogy Törökország hű marad a "nyitott határok politikájához", de azt nem mondta el, hogy mikor nyitják meg a szíriai határnál lévő Oncupinar átkelőt a migránsok előtt – írja az MTI.