Hétfőn Röszke és Ásotthalom között néhány száz méterenként járőröztek a rendőrök a zöldhatáron. Ezen a szakaszon lépett be a legtöbb migráns tavaly.
Egymástól száz-kétszáz méterre járőröztek a rendőrök és a katonák. Az elmúlt hetek esői miatt több helyen járhatatlan autóval a kerítés melletti út, de vannak olyan részek is, ahol áll a víz, így gyalog sem lehet közel menni a kerítéshez.

A határzár a Homokhátságnak ezen a részén négy egymásra tett és acélpálcákra erősített dróthengerből és kerítésből áll. A dróthengerek miatt a kerítést nehéz megközelíteni, mégis több helyen is láthatók korábbi rongálások nyomai. Ott, ahol Szabadka és a horgosi átkelőhely között az autópálya a legközelebb megy a határhoz, egy kilométeres szakaszon tucatnyi helyen vágták át a kerítést. A pótlások miatt helyenként dupla drótháló van, és piros rendőrségi címke is mutatja a javítások helyét. Néhol a határzár belső oldalára is drótakadályt tettek.

A rendőrség statisztikája szerint az év első heteiben naponta átlagosan 10 határsértőt fogtak el. Január végén és február elején azonban volt olyan, hogy majdnem 70 migránst állítottak meg.

Az ügyészség és a bíróság tájékoztatói szerint a határsértők állampolgárság szerinti összetétele vegyes, de sokan vannak magukat koszovóinak vagy töröknek vallók. Vannak, akik észak-afrikai országokból érkeznek, de jönnek emberek Haitiről és Srí Lankáról is – írja az MTI.