Az Europol becslése alapján Európában körülbelül tízezer gyermeknek veszett nyoma az elmúlt másfél-két évben. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy a szervezett bűnözés szippantotta be egy részüket.
A menekült gyermekek egy része kíséret nélkül érkezik Európába (Forrás: Firde.ws)
Az Europol egyik tisztségviselője, Brian Donald elmondta, hogy az eltűnt tízezer gyermek közé azok tartoznak, akikről ténylegesen nem lehet tudni semmit azután, hogy valamelyik európai országban regisztrálták őket - írta meg The Observer brit lap.

Ezeknek a gyermekeknek a legnagyobb része Olaszországban veszett el. Aggodalomra ad okot, hogy jó részüket beszippanthatta a szervezetbűnözés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyik eltűnt kiskorúból bűnöző válna, hiszen sokukról azért nem lehet azóta tudni semmit, mert időközben megtalálták a családjaikat, vagy csak éppen egyszerűen nem ismert, hogy jelenleg hol tartózkodnak, mit csinálnak.
Félő, hogy sokuk az embercsempészek áldozataivá válnak (Forrás: Timeless-news.de)
A menekültválság a múlt évben mutatta meg először az igazi arcát. Bár eddig is sokan érkeztek Európába azért, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be, de tavaly körülbelül egy millióan vándoroltak a kontinensre egy jobb élet reményében.

27 százalékuk kiskorú, akik közül sokan egyedül, kísérő nélkül indultak útnak. Ebből pedig vannak, akik hasznot próbáltak és próbálnak a mai napig húzni. Léteznek olyan aprólékosan felépített, és minden egyes lépést kifinomultan megszervező bűnszövetkezetek, akik az ilyen fiatalokra próbálnak lecsapni - mondja Brian Donald. Hiszen elég, ha visszaemlékezünk arra a számtalan esetre, amikor mind Németországban, mind pedig Magyarországon hasonló szervezeteket sikerült lekapcsolniuk a hatóságoknak. A menekültválság és a bevándorlás az egyik legideálisabb "táptalajt" nyújtja az emberkereskedők számára.