„A magány többet árthat, mint napi 15 szál cigaretta elszívása” – egy brit önkormányzati kiadványban megjelent publikáció szerint legalábbis. A kórházba kényszerült magányos idősek ráadásul olyan sokan vannak az Egyesült Királyságban, hogy az egészségügyi ellátórendszer működését is igen nagy mértékben igénybe veszik – írta a The Guardian.
Magány - legalább annyira káros, mint a dohányzás vagy az elhízás, A kép illusztráció (Fotó: D. Anita)
Egyre több idős embert érint a magányosság az Egyesült Királyságban, és amennyiben nem sikeról mielőbbi, hatékony megoldást találni, úgy az egészségügyi ellátórendszer összeomolhat az idős emberek kórházi gondozásának folyamatosan növekvő költségei miatt – figyelmeztetett rá több, az idősek ellátására specializálódott orvos is.

Ha a kérdést nem sikerül valahogyan megoldani, a kórházak lassacskán az „idős emberek szállásává” alakulhatnak majd át – sok idős ráadásul elsősorban azért kerül a kórházakba, mert otthonukban nem áll rendelkezésükre a megfelelő támogatás.
A magányos idős emberek gyakran nem is törődnek eléggé az egészségükkel sem - úgy vélik ugyanis "nincs miért" (Forrás: independent.co.uk)
Prof. Keith Willett, az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának az akut ellátásért felelős igazgatója szerint egyre nagyobb annak kockázata, a folyamatosan növekvő igénybevétel mellett az Egészségügyi Szolgálat működése ellehetetlenedik.

Egy a helyi önkormányzatokat tömörítő szervezet (Local Government Association, LGA) nemrég megjelentetett a témában egy kiadványt, amely arra hívja fel az ország egyes önkormányzati tanácsait, hogy a magányosságot mint „fontos közegészségügyi problémát” kezeljék, amely újabb terheket róhat a helyi szolgáltatásokra is, ha nem törődnek vele idejében.

A „Magány legyőzése” elnevezésű kiadvány másolatait az LGA összesen 370 önkormányzathoz tervezi eljuttatni, hogy így felhívja a figyelmet a magányossággal összefüggésben lévő egészségügyi problémákra.

A Magány legyőzésében a többek között utaltak egy olyan, korábban elvégzett kísérletre is, amely szerint a magányosság akár napi 15 szál cigaretta elszívásánál is nagyobb egészségi károsodást okozhat, de megemlítik benne azt a tanulmányt is, amely jelentős kapcsolatot vélt felfedezni a demencia és a magányosság között. Egészen pontosan, a magányos emberek 64 százalékkal gyakrabban szenvedtek időskori demenciában.
A magány akár depresszióhoz, szorongásos zavarokhoz, vagy demenciához is vezethet az idősek esetében (Forrás: convozine.com)
Izzi Seccombe, az LGA egy szóvivője szerint ahogyan a népesség profilja változik, úgy egyre több lesz az idős ember, s a magányosság is egyre sürgetőbb közegészségügyi problémává növi ki magát. „A magányosság hatása igen pusztító és igen költséges egyben” – fejtette ki a szóvivő, majd hozzáfűzte, a negatív hatások mértéke megegyezik az elhízás vagy akár a dohányzás egészségkárosító hatásaiéval.

Az idősek napközije valamelyest enyhítheti az idős emberek magányosságát, de az Egyesült Királyságban egyre kevesebbeknek van lehetősége hasonló intézmények nyújtotta lehetőségek kihasználására, mivel az önkormányzatoknak gyakran már nincs pénzük az ilyen napközik működtetésére, vagy éppen ezeket szeretnének „spórolni” egy kicsit.

A magányosság többféleképpen is károsíthatja az egészséget. Az NHS egyik vezetője például kiemelte, hogy a magány alacsony önértékeléshez, depresszióhoz vagy szorongásos zavarokhoz vezethet az idősebb emberek esetében is, míg a depresszió a demencia kialakulásában jelentős szerepet játszat.
Az idősek napközije némi segítséget nyújthatna, de nagyon gyakran nincs pénz az ilyen intézmények működtetésére Angliában (Forrás: spearswms.com)
Keith Willet rávilágított, hogy a magányosság ráadásul az egyes idős betegek a betegségeikből való felépülését is nagyban lassítja, és ahhoz vezet, hogy a magányos idős emberek tulajdonképpen ne is igyekezzenek tenni az egészségükért. Ezt a szakértő azzal magyarázta, hogy az idősek úgy érzik, „úgysem érdekelnek senkit”. Előfordulhat, hogy a magányos idősek egyáltalán nem törekszenek arra, hogy az orvosok tanácsait megfogadják, így nem veszik be a gyógyszereiket, vagy éppen nem tartózkodnak meleg, védett helyen, mert nem éreznek rá motivációt, illetve, mert nem látják érzik úgy, hogy értelme lenne.

Az NHS szerint jó megoldás lehetne, ha a segítség „a házhoz érkezne” az idősek számára, így hosszú távon elkerülhetőek lennének azok a hosszas kórházi kezelések, amelyek nem jók sem a betegeknek (hiszen sokáig vannak távol az otthonuktól egy idegen, gyakran kellemetlen helyen), sem pedig az egészségügyi ellátórendszernek (mivel igen sok pénzbe került a betegek gondozása). Amennyiben azonban az idősek az otthonaikban kaphatnának rendszeres segítséget, úgy az számukra is kellemesebb lenne, és hosszú távon még gazdaságosabb megoldást is jelenthetne.

Forrás: theguardian.com