Iránban a héten egy volt BBC-tudósítót zártak börtönbe. A 34 éves Bahman Daroshafaei egyik barátja szerint a férfi a teheráni Evin börtönben van.
Teherán. Forrás: Wikipédia
Bahman Daroshafaei fordító, a brit médium perzsa nyelvű műsorszolgáltatásának volt az egyik tudósítója. A férfit teheráni otthonában vette őrizetbe hat civil ruhás ember. Elkobozták számítógépét és a mobiltelefonját is barátja szerint. A barát, aki a Reutersnek beszélt a férfiról, közeli kapcsolatban áll a férfi családjával is.

Daroshafaei családja elment a börtönbe. Ott olyan emberrel tudtak beszélni, aki azt mondta, hogy a férfit ott tartják fogva, de hozzátette azt is, hogy legalább egy hétig még nem beszélhetnek vele. A család nem tudta meg, hogy milyen váddal vették őrizetbe a tudósítót.

Mohammad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Londonban azt mondta, hogy az ügyről semmit sem tud. Egyes iráni ellenzékiek azonban azt állítják, hogy elképzelhető, hogy Daroshafaeit konzervatív teheráni körök vetették börtönbe. Szerintük ezzel Irán és a nyugati országok viszonyának javulását akarják akadályozni. A férfit ugyanis akkor vitték börtönbe, amikor az iráni külügyminiszter 12 év után először látogatott Nagy-Britanniába.

Az MTI úgy tudja, hogy Bahman Daroshafaei már két éve nem dolgozik a londoni székhelyű BBC-nél. Visszament Iránba, hogy családjával lehessen, és azóta politikai témájú könyveket fordított.