Január 30-án "Országos Tantestületi Értekezletet" szervezett Budapesten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, és a Soros György által támogatott Hívatlanul Egyesület, valamint a Humán Platform nevű szervezet. A tüntetők támogatói között ott van az egykori SZDSZ-s államtitkár, Horn Gábor és a Migration Aid korábbi szóvivője, Zsohár Zsuzsanna is. Mendrey László szakszervezeti vezető a Faktor kérdésére azt mondta, nem kapnak támogatást Soros Györgyhöz köthető szervezetektől.

A múlt szombati „tantestületi értekezlet” célja a szervezők szerint – a szerdára bejelentett miskolci tüntetés előtt – a tiltakozók követeléseinek és problémáinak összegyűjtése volt. Az egyik szervező csoportot, a Humán Platformot Gulyás Márton – a Krétakör nevű alternatív színház korábbi vezetője – építette fel. A szervezet sok ügyben kritizálta már a kormány tevékenységét – például a melegek jogaival kapcsolatban, és tiltakoztak a migrációs válság szerintük nem megfelelő kezelése miatt is. Gulyás Márton sokak számára akkor várt ismertté, amikor néhány éve megzavarta Markó Iván balettbemutatóját, mert nem értett egyet a világhírű balettművész kiemelt állami támogatásával.

Lázár János ellen is tüntettek

A Hívatlanul Hálózat a Humán Platform részeként működik. 2011-es alapításának célja – saját szavaik szerint – az volt, hogy tiltakozzanak az akkor elfogadott köznevelési törvény „romboló” hatása ellen.
Gulyás Márton (Fotó: MTI - Mohai Balázs)
A Humán Platform működésében fontos szerepe van a Norvég Civil Alaptól érkező forrásoknak: ilyen pénzeket is felhasználtak például egy Lázár János elleni tüntetéshez, miközben a forrásokat formálisan nem erre kapták. A Krétakör pedig – amely szintén támogatja a szerdai tiltakozást – 2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól.

A múlt szombati esemény előtt a három szervezet közös közleményben azt írta, az „értekezletre” a vidékről jövők számára az utazási költségeket megtérítik. A felhívást Komjáthy Anna, a PDSZ Budapesti Választmányának ügyvivője jegyezte. Komjáthy korábban aláírta a „független háziorvosok” vizitdíjat támogató nyílt levelét, még a Gyurcsány-kormány idején. Komjáthy aláírta később a „Fekete ország” szolidaritási mozgalom felhívását is, mely keretében fekete szalaggal tiltakoztak az egészségügy állapota miatt – ez utóbbi akciót szintén a Hívatlanul Hálózat szervezte.

A tiltakozás szervezői és a Soros György alapítványain keresztül finanszírozott szervezetek között más kapcsolatot is találhatunk. A tanitanek.com oldalon támogatja a tiltakozást Horn Gábor, a Nyílt Társadalom Alapítvány által szintén támogatott Republikon Alapítvány elnöke. Horn korábban a Gyurcsány kormány államtitkára és az SZDSZ kampányfőnöke is volt. Támogatja egyébként a tiltakozást Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid nevű, migráció-párti szervezet vezetője is.

Mendrey: nem vizsgáljuk tagjaink pártpreferenciáit

Az információinkról megkérdeztük Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét. A Hívatlanul Hálózat és a Humán Platform közreműködéséről a szombati rendezvény szervezésében azt mondta, mindenkivel szívesen együttműködnek, akik támogatják az oktatással kapcsolatos elképzeléseiket. Ennek egy feltétele van: a nem az oktatást érintő kérdésekben ezek a szervezetek ne akarják nézeteiket rájuk erőltetni.
Mendrey László 2013-ban (Fotó: MTI - Kovács Tamás)
Mendrey László arról is beszélt a Faktornak, hogy semmilyen Soros Györgyhöz kapcsolódó szervezettől nem kapnak támogatást – szerinte az ezt sejtető információk a PDSZ elleni lejárató-kampány részei. Kiadásaikat, állítása szerint, tagdíjakból fizetik, így ebből finanszírozták annak a legfeljebb egy tucat nem-budapesti tanárnak az utazását is az „Országos Tantestületi Értekezlet” elnevezésű rendezvényre, akik igényelték ezt a segítséget.

Mendrey László beszélt Komjáthy Annáról, a PDSZ budapesti ügyvivőjéről is. Mendrey azt mondta, ha valaki szakmai kérdésekben az érdekükben tevékenykedik, nem foglalkoznak azzal, hogy egyéb kérdésekben milyen álláspontja van, mint ahogy nem vizsgálják tagjaik pártpreferenciáit sem.

Mendrey László a holnapi tüntetésen sok résztvevőre számít, állítása szerint több, nem oktatáshoz kapcsolódó szervezet is támogatja a megmozdulást. Azt mondta, követeléseikből nem tudnak engedni, de egyelőre a fő kérdésnek azt tekintik, lehetséges-e a szakmai párbeszéd a kormányzat és a közoktatás szakmai szervezetei között. Az oktatási rendszer problémáival foglalkozó kerekasztal összehívását jó ötletnek tartják, de csak abban az esetben, ha azon az összes szakmai szervezet részt vehet. Mendrey szerint például a Magyartanárok Egyesületét vagy a Történelemtanárok Egyesületét inkább látná a meghívottak között, mint a Magyar Művészeti Akadémiát.

Via: faktor.hu