A rendőrök különösen nagy lelki teher alatt dolgoznak, mondják a pszichológusok. A kedden otthonában öngyilkosságot elkövető és gyerekét is lelövő rendőrnő tettének okairól még csak találgatások vannak, a Központi Nyomozó Főügyészség kegyeleti okokból nem ad részletesebb tájékoztatást. A gyerekgyilkosság ténye azt jelzi, hogy a rendőrnő teljesen kilátástalannak látta a helyzetét, elragadta a "pusztuljon minden" érzése.
Helyszínelés a XVIII. kerületi házban. Fotó: MTI
A XVIII. kerületi Bartók Béla utcában saját, szolgálati pisztolyával először megölte 10 éves kisfiát, utána öngyilkos lett a rendőrnő. A rendőrségi szemle szerda hajnalig tartott, ezen az ügyészség is részt vett. A rendőrnő a kerületi kapitányságon dolgozott, kedden szabadnapos volt.

Amikor egy szülő megöli a gyerekét, az a teljes kiúttalanságot mutatja, amikor úgy érzi, hogy minden bezárult előtte – mondta el az eset kapcsán a Faktornak Samu Nagy Ádám pszichológus. A saját gyerek megölése mögött bosszúállás is lehet, a gyerek halálával az öngyilkos valakit megbüntet. Ilyenkor az öngyilkost a "pusztuljon minden" érzés keríti hatalmába - mondta a szakember.

A rendőrnő halálának körülményeiről, a lehetséges okokról kegyeleti okból részletesebb hivatalos tájékoztatást még nem adtak ki. A Borsnak a nő élettársa azt mondta, hogy az utóbbi időben megromlott a kapcsolatuk. A férfi szintén a rendőrségen, körzeti megbízottként dolgozott. A Blikknek egy utcabeli arról mesélt, hogy tudomása szerint a rendőrnőnek anyagi gondjai voltak, nem tudta fizetni a rezsit és házzal járó egyéb költségeket.

Samu Nagy Ádám szerint szerelmi csalódás, feldolgozatlan veszteség, adósság is lehetett az öngyilkosság hátterében. De a pszichológus szerelmi csalódások kapcsán azt is elmondta, hogy ez nem egyszeri esemény szokott lenni. Az ilyen fájdalmak jellemzően sok évre nyúlnak vissza, a párok évekig elhallgatott, nem megoldódott problémák után szakítanak.

Az öngyilkosság figyelmeztető jelei

Az öngyilkosságnak vannak figyelmeztető jelei, a hirtelen felindulásból elkövetett öngyilkosság meglehetősen ritka – mondta el a pszichológus. Az öngyilkos rendőrnőnél ezeket a környezet úgy tűnik, nem vette észre vagy nem tulajdonított nekik jelentőséget. 

Az Alapítvány az öngyilkosság ellen honlapján több jelet is felsorolnak. Egyértelműen vészjelző, ha valaki az öngyilkosságról beszél vagy ennek elkövetésére alkalmas eszközöket keres; ha sokat gondol vagy beszél a halálról vagy ha a halálhoz kapcsolódó műveket keres, esetleg maga ír, alkot ilyet. Ahogy nyilvánvalóan gyanúra adhat okot, ha valaki úgy kezd elbúcsúzni a barátaitól, mintha azokat soha többé nem látná, vagy épp ellenkezőleg, kerülni kezdi a társaságukat.

Vannak viszont átlagosnak tűnő jelek is, amelyek szintén utalhatnak mélyebb krízisre – mondta Samu Nagy Ádám. A kedélyállapot megromlása a depresszió tünete lehet, de az ingerlékenység, sírás is idetartozik. Fontos jel, ha valaki nagyon más lesz, amikor például az eddig nagyon pontos ember elkezd hibázni, téveszt, késve érkezik a munkahelyére, megbeszélésekre. A nőknél a megjelenésben bekövetkezett változás lehet intő jel, például a külsejére mindig adó munkatársnő egyszer csak kócosan jár dolgozni vagy ruhája szakadt, lyukas, elhanyagolt – említett pár, az öngyilkosság gondolatával elsőre kevésbé összefüggőnek tűnő jeleket a szakember.

Az öngyilkos rendőrnővel kapcsolatban egyelőre semmilyen ilyen típusú információ még nem derült ki.

Fontos jelzője lehet a bajnak maga a gyerek is. A gyerekek a családban a leggyengébb láncszemek, ezért ők a legérzékenyebb a változásokra is. Így ha például a korábban agresszív gyerek elcsendesedik, vagy fordítva: egy jó magaviseletű gyerek verekedni kezd az iskolában, az szintén utalhat a családi  problémákra.

A rendőrök nagy lelki teher alatt végzik a munkájukat és a társadalmi támogatottságuk sem egységes – mondta még el Samu Nagy András. Ezt fogalmazta meg Szeles Erika rendőr alezredes, az ORFK Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály vezető pszichológusa is egy korábbi előadásában.

A rendőri munka jellegéből adódóan fokozott pszichés megterhelést és igénybevételt jelent a hivatásos állomány számára
- írta. A pszichológus 8799, a 2012-ben időszakos alkalmassági vizsgálatokon részt vett rendőr teszteredményét nézte át. Összességében „a hivatásos állomány pszichés állapota stabil, egészségi állapota jó, pszichoszomatikus tünetek megjelenése nem jellemző” – olvasható a szövegben, azonban az is kiderül, a vizsgálatban résztvevők csak 10 százalékának volt stabil stressz-kezelési stratégiája. 66 százalékuknál kialakult ilyen, míg a vizsgált, közel kilencezer rendőr negyedénél a stressz-kezelés problémás volt.

Szeles Erika elemzésében még szerepel, hogy az érzelmi kimerülés a hierarchiaszinteket tekintve a középvezetőket érinti leginkább, míg a szolgálati helyek szempontjából az érzelmileg legfáradtabbak a kapitányságokon, főkapitányságokon és az őrsökön dolgoznak - az öngyilkos rendőrnő is egy kapitányságon dolgozott. Az ORFK közvetlen szerveinél szolgálatot teljesítőknél mérték az érzelmi kimerülés legalacsonyabb értékeit.

Megkérdeztük az ORFK-t is, hogy az elmúlt években hány rendőr lett öngyilkos, illetve az alkalmassági teszteket milyen időközönként ismétlik meg, választ még nem kaptunk.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély számot!