Akár több órát is igénybe vehet egy néhány perces bírósági meghallgatás lebonyolítása. Mostantól azonban ezt már a korszerű technika segítségével intézik Szombathelyen. Bevezetik ugyanis a távmeghallgatást. A többi között erről állapodott meg a városi büntetés-végrehajtási intézet és a törvényszék.
Másodrendű vádlott a Szombathelyi Törvényszék tárgyalótermében. MTI Fotó: Varga György
Tavaly óta megduplázódott a szombathelyi börtönben fogvatartottak létszáma. Magyarország legnagyobb BV Intézetében több mint 1350-en vannak. Ez nagyobb kockázatot és több feladatot is jelent.

Különösen nagy kihívás a rabok szállítása. Napi szinten kell hozni-vinni őket a város szélén található intézetből a belvárosi bíróságra. Ezért döntöttek úgy, hogy bevezetik a távmeghallgatást - mondta Tóth Tamás Tibor parancsnok a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.


A büntetőeljárások egyik legkockázatosabb mozzanata a fogvatartottak szállítása. Csak tavaly Vas megyében közel 700 gyanúsítottat és vádlottat állítottak elő a törvényszéken.

A digitális technikának köszönhetően azonban nem kell majd őket a bíróságra szállítani, zárt TV láncon keresztül le lehet bonyolítani a tárgyalásokat.

Németh Győző másodrendű vádlott hallgatja Rácz József bíró másodfokú ítéletét a Cozma-gyilkossághoz kapcsolódó garázdaság ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Szombathelyi Törvényszék tárgyalótermében 2013. november 15-én. MTI Fotó: Varga György

Tőlünk nyugatabbra ez nem ismeretlen fogalom, de Magyarországon még csak néhány helyen alkalmazták. Idén azonban több városban is tervezik a bevezetését, ott ahol ez technikailag megoldható.

Az eljárások egyszerűsítését és gyorsítását, az ítélkezések hatékonyságának a növelését várják az új módszertől.

Tavaly 80 százalékkal emelkedett az ügyek száma a Szombathelyi Törvényszéken – mondta dr. Andor Szabolcs elnök. Eleinte az együttműködési megállapodás keretében a büntetés-végrehajtási bírói hatáskörbe tartozó meghallgatások lesznek távmeghallgatások - magyarázta.

Az első félévben még egy fogvatartotti szobát is kialakítanak az intézetben, ami Vas megyében még nem volt. Korábban a fogvatartottak a folyosón várakoztak, aminek nagy volt a biztonsági kockázata.

A megnövekedett ügyszám nem csak a bírókat terheli le, de a postai forgalmat is megbénítja időnként. Ezért mostantól heti egy alkalommal közvetlen postajárat is lesz Szombathelyen a Törvényszék és a Büntetés-végrehajtási Intézet között.

Forrás: Kossuth Rádió